top of page
  • Foto van schrijverMichel De Hond

Marc de Hond: “De voordelen van een dwarslaesie”

“Ik ga vertellen dat ik niet ga vertellen wat er is gebeurd’”, vat Marc de Hond zijn show ‘Scherven brengen geluk’ gekscherend samen. Serieus vervolgt hij: ,”Ik vertel over het geluk dat ik heb gevonden nadat ik de dwarslaesie kreeg. Het is een feestje, omdat ik ons koperen jubileum vier – 12,5 jaar. Maar het wordt niet alleen vrolijk. In flashbacks blik ik terug op hoe het was in de eerste weken dat ik in het ziekenhuis lag.”

INTERVIEW: FARALDA HOUTHUIJSEN – NOORD-HOLLANDS DAGBLAD – FOTO: FRITS DE BEER

Door complicaties bij een operatie om een gezwel te verwijderen uit zijn ruggenmerg kreeg De Hond een dwarslaesie. Dat vertelt hij niet aan zijn publiek en hij vindt het ongepast dat mensen ernaar vragen. “Het is gelijk vragen naar het ergste wat in iemands leven is gebeurd. Als iemand dat na een paar maanden doet, dan vind ik het normaal, maar bij een eerste ontmoeting… En ik vind het niet zo relevant. Het is veel belangrijker hoe ik ermee om ben gegaan.”

De eerste jaren had hij wel moeite met de nieuwe situatie, maar inmiddels heeft hij die omarmd. “Het heeft ook een hele rare schoonheid. Ik kwam in een nieuwe wereld terecht en dat is op fronten een hele mooie wereld. Drie voorbeelden van de voordelen zijn dat ik altijd een boek wilde schrijven, maar dat ik niet wist waarover. Ik heb het verhaal cadeau gekregen.” ‘Kracht‘ kwam uit in 2008. “Een tweede voordeel is het theater. Ik wilde altijd al het theater in, maar heb de stap nooit genomen. Ik durfde niet. Nu vroegen anderen me.” In 2012 deed hij zijn verhaal zowel voor TEDxAmsterdam als in de theatershow ‘Lulverhalen’. “Ik werd daarbij goed begeleid. Ik vond het heel gaaf om te doen en de reacties waren warm.”

International “Het derde voordeel is sport. Ik wilde altijd als keeper in het Nederlands voetbalelftal spelen. Toen ging ik eens uitrekenen hoeveel keepers er tussen mij en Edwin van der Sar stonden. Dat waren er 1500. Als rolstoelbasketballer kwam ik in het Nederlands team en werd ik dus alsnog Nederlands international.”

Vooral door zijn deelname aan ‘Lulverhalen’ ontdekte De Hond hoe leuk hij het vond om in het theater te staan. Dat leidde tot een geheel eigen show, waarmee hij nu door het land toert. “Ik laat me daarbij niet tegenhouden als het theater niet rolstoelvriendelijk is. De Drom in Enkhuizen is net helemaal aangepast, alleen de kleedkamer is niet toegankelijk voor me. Maar dat maakt niet uit. Elke ruimte is geschikt als kleedkamer.” De theatermaker hoopt ook daar zijn publiek een mooie en leuke avond te bezorgen met een positieve boodschap: ‘de situatie kun je niet veranderen, je hebt wél in de hand hoe je ertegenaan kijkt’.

Theater ‘Scherven brengen geluk’ door Marc de Hond. Za. 5 sept. in de Drommerdaris te Enkhuizen, do. 8 okt. in Schouwburg De Kampanje te Den Helder (uitverkocht) en vrijdag 16 okt. in Theater de Purmaryn te Purmerend. Aanvang telkens 20.30 uur. Reserveren bij de theaters.

Deel deze pagina:

14 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page