top of page
  • Foto van schrijverMichel De Hond

Eerste Steve Jobsschool van Amsterdam vandaag van start


Vandaag (vrijdag) is de eerste iPadschool van Amsterdam van start gegaan: “De ontplooiing”. Twee jaar geleden startte mijn vader met zijn vrienden van #o4nt met het plan om het onderwijs te vernieuwen en aan te passen aan een nieuwe tijd. Inmiddels zijn er al veel van deze ‘Steve Jobs’ scholen in Nederland, en nu dus ook de eerste in ons eigen Amsterdam waar mijn zusje Daphne nu ook naar school zal gaan.

Ik ben erg trots op deze unieke prestatie van mijn vader, en hoop dat er vele ouders, leerkrachten en scholen zullen volgen. Voor mensen die benieuwd zijn naar de iPadschool maar er in eerste instantie nog voorzichtig of zelfs sceptisch tegenover staan: bezoek eens een van de scholen (zelf ben ik langs geweest in Almere en Sneek) en zie hoe het echt in de praktijk werkt. Het is een verademing!

Openingshandeling door wethouder Simone Kukenheim en Maurice de Hond:

Korte docu:

AT5:

DWDD:

Ik weet het, ik kan niet objectief zijn, want het initiatief werd twee jaar geleden genomen door mijn vader Maurice de Hond. Maar wat ben ik trots en onder de indruk van de nieuwe school die hij vandaag in Amsterdam opende.

Vorig jaar gingen de eerste O4NT-scholen (iPadscholen ofwel Steve Jobsscholen) van start, en vandaag was dus de opening van ‘De Ontplooiing’ in een gloednieuw prachtig schoolgebouw in Amsterdam-West. Inmiddels zijn er in Nederland zo’n 25 O4NT-scholen waar elke leerling een iPad heeft.

Maar met die korte uitleg doe ik het concept zo enorm te kort. Eigenlijk is de enige manier om echt een goed beeld te kunnen vormen van deze nieuwe moderne vorm van onderwijs, het bezoek brengen aan een van de scholen. U zult met open armen worden ontvangen, want zowel leerlingen als leerkrachten zijn trots op hun scholen, enthousiast over deze nieuwe vorm van les geven en les krijgen en zullen u graag laten zien hoe een schooldag op een Steve Jobsschool in z’n werk gaat.

Van de taal- en rekenateliers tot het stiltelokaal. De leerlingen die allemaal hun eigen weekrooster hebben dat ze op zondag samen met hun ouders op de iPad invullen. De ouders die zelf gastlessen verzorgen. Kinderen van acht die zelf een robot bouwen en tijdens een rondleiding in een spreekbeurt aan volwassenen spontaan uitleggen hoe ze dat gedaan hebben. En een verplicht uur waarin alle iPads worden ingeleverd en er alleen uit boeken mag worden gelezen of voorgelezen.

Na mijn bezoek aan de eerste scholen van Nederland (in Sneek & Almere) ben ik nu -wederom – enorm onder de indruk van de school in Amsterdam. Wie de toekomst van het onderwijs nu al in de praktijk wil zien kan naar de site van O4NT (onderwijs voor een nieuwe tijd) en meldt zich aan voor een van de open dagen.

Deel deze pagina:

11 weergaven0 opmerkingen

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page