top of page
  • Foto van schrijverMichel De Hond

Van Basten bewandelt precies de omgekeerde weg…


“Of je gaat ander werk doen, of je gaat je werk anders doen”

Een normale trainersloopbaan begint als assistent trainer van AZ. Daarna wordt hij hoofdtrainer van AZ. Vervolgens gaat hij twee jaar aan de bak bij Heerenveen. Wordt dan trainer van Ajax en eindigt als bondsoach bij het Nederlands elftal. Marco van Basten bewandelt precies de omgekeerde weg. Hij begon meteen bij Oranje, en is nu assistent bij AZ.

De status en reputatie van de voetballer Van Basten, opende grote, brede deuren voor de trainer Van Basten. Deuren die achteraf gezien misschien beter gesloten hadden kunnen blijven. Het lijkt mij ontzettend moeilijk om altijd je reputatie als ‘held’ waar te moeten maken. Overal waar Van Basten komt, ziet iedereen die 1988 bewust heeft meegemaakt de man van die goal in de finale. De spits die in de shirts van Ajax, AC Milan en Oranje zoveel prachtige goals maakte.

Bij het zien van de persconferentie van gisteren schieten woorden als ‘tragisch’, ‘held’ en ‘van voetstuk gevallen’ door mijn hoofd. Co Adriaanse zei ooit over trainers (toen hij werd gevraagd naar Van Basten) dat een goed paard nog geen goede ruiter maakt. Niet alle goede voetballers worden succesvolle trainers – en dat is gebleken.

Maar ik heb vooral ontzettend veel respect dat Van Basten – jeugdheld van een generatie – zijn masker durft af te zetten. Dat hij zich zo kwetsbaar durft op te stellen. Zijn ego (als hij dat al heeft) opzij te zetten en op de werkplek waar hij vorige week nog de baas was, nu genoegen te nemen met een plaatsje in de schaduw. Het was zoveel makkelijker voor Van Basten geweest om ontslag te nemen, de redenen geheim te houden en voor de rest van zijn leven te gaan golfen.

Ik vermoed dat er heel veel mensen zijn in Nederland die elke dag naar de buitenwereld toe spelen dat het heel erg goed met ze gaat, maar in het geheim kampen met allerlei verborgen angsten, negatieve gedachtes en gebreken. Het zal voor hen een troost en inspiratie zijn dat zèlfs helden als Marco van Basten niet gevrijwaard zijn van mentale problemen.

Het is de afgelopen jaren geregeld gebeurd dat prominente artiesten (waarvan wij als buitenstaanders ook altijd dachten dat ze een onbezorgd, vrolijk en succesvol leven hadden) in het geheim bleken te lijden aan vreselijke depressies. We kwamen daar pas achter toen het al te laat was.

“Of je gaat ander werk doen, of je gaat je werk anders doen.” Hulde voor Van Basten! Ik hoop dat iedereen die zijn/haar leven of werk ‘in het geheim’ – soms of langere tijd – te zwaar vindt eenzelfde coming out.

Je zwakke kant tonen is niet zwak. Dat is ontzettend sterk.

Deel deze pagina:

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page