top of page
  • Foto van schrijverMichel De Hond

Publiek in het water bij nieuwe voorstelling van Marc de Hond

Op woensdag 17 oktober 2018 beleeft de nieuwe theatervoorstelling van Marc de Hond een bijzondere voorpremière: de cabaretier zal optreden voor een publiek dat volledig in het water ligt. In Voortschrijdend Inzicht vraagt De Hond zich af hoe het komt dat bewoners van een land dat grotendeels onder zeeniveau ligt, zich zo weinig zorgen maken over klimaatverandering: “Als ik naar een goede horrorfilm ga, weet ik dat ik niet in gevaar ben maar voel ik mij toch onveilig. Als het over de opwarming van de Aarde gaat dan is dat precies andersom: ik weet dat het bloedlink is maar ik voel het niet. Het leek mij bijzonder dit verhaal over Nederland dat onder water komt te liggen, te vertellen aan Nederlanders die in het water liggen.” Zwembad Aquamar in Katwijk, het meest duurzame zwembad van Nederland, verandert daarom voor één avond in een theater, waarbij het publiek gedurende de voorstelling steeds dieper in het water komt te liggen.

De Nederlandse overheid bereidt ons land voor op een zeespiegelstijging van maximaal 1,5 meter per eeuw. Toen De Hond vorig jaar in de New York Times las dat een opwarming van de Aarde van tussen de 4 en 8 graden in het jaar 2100 ook serieus tot de mogelijkheden behoort, besloot hij zich te gaan verdiepen in klimaatverandering. “Mijn zoon en dochter gaan dat meemaken. Als dat scenario uitkomt stijgt de zeespiegel tussen de 10 en 40 meter. Daar zijn geen dijken meer tegenop te bouwen.” In Voortschrijdend Inzicht pleit De Hond ervoor niet alleen CO2 te reduceren en de dijken op te hogen, maar voor de zekerheid ook alvast een hooggelegen stuk land te kopen in Oost-Europa waar we nu alvast kunnen gaan bouwen aan een state-of-the-art vluchtelingenkamp voor onze kinderen en kleinkinderen. “Ik kan me voorstellen dat dit verhaal heel anders bij mijn publiek binnenkomt als ze zelf onder water liggen. Bij mijn eerste voorstelling die over mijn dwarslaesie ging, heb ik alle stoelen in het theater vervangen voor rolstoelen en dat had toen een enorme impact.”

Duurzaamste zwembad van Nederland

Zwembad Aquamar in Katwijk is deze zomer geopend. Het zwembad is een uiterst duurzame zwemaccommodatie. Het is uitstekend geïsoleerd, maakt gebruik van de modernste technieken en het is voor een groot deel voorzien van zonnepanelen. Ook wordt het nieuwe zwembad voorzien van een modern ventilatiesysteem, wordt er gebruik gemaakt van HR++ glas en andere duurzame technieken, zoals warmteterugwinning uit zowel de luchtbehandeling als het zwem- en douchewater. De toiletten worden doorgespoeld met regenwater en voor de verlichting wordt gebruik gemaakt van 100% LED.

Omgaan met verandering

Het leven van Marc de Hond is één grote aaneenschakeling van verandering: hij ging van internetondernemer tot 3FM-dj en van keeper bij voetbal tot rolstoelbasketballer bij Oranje. In zijn nieuwe theatervoorstelling Voortschrijdend Inzicht legt De Hond uit hoe hij tegen wil en dank expert werd in omgaan met verandering. Hij vertelt over zijn veranderende kijk op religie, monogamie, Zwarte Piet en de manier waarop wij omgaan met het milieu. Tot grote verbazing van De Hond is klimaatverandering nooit een serieus thema bij verkiezingen, is er slechts sporadisch aandacht voor
in de media, en lijken veel Nederlanders het vooral een probleem voor de hele lange termijn te vinden. Met een toer langs vele Nederlandse theaters probeert De Hond de kijk van zijn publiek op klimaatverandering te veranderen.

VOORTSCHRIJDEND INZICHT is een inspirerend, inzichtelijk en optimistisch verhaal over omgaan met verandering, voor iedereen die eindelijk eens de knop om wil zetten of de knoop door wil hakken. Een absolute aanrader voor iedereen die weleens piekert over klimaatverandering, cultuurverandering of geslachtsverandering.

Tickets voor de bijzondere voorpremière in zwembad Aquamar in Katwijk zijn hier te bestellen. Op donderdag 18 oktober gaat de voorstelling officieel in première in Theater Griffioen in Amstelveen en voert daarna tot en met mei 2019 langs theaters in heel Nederland. De complete landelijke speellijst staat op www.marcdehond.nl/speellijst.


Deel deze pagina:

11 weergaven0 opmerkingen

תגובות


Post: Blog2_Post
bottom of page