top of page
  • Foto van schrijverMichel De Hond

Onderzoek Maurice de Hond wijst uit: PVV-stemmers hebben meer angsten


Persbericht 18 januari 2017

Voor het nieuwe theaterprogramma van Marc de Hond deed zijn vader Maurice de Hond via Peil.nl onderzoek naar de angsten die leven onder de Nederlandse bevolking. Daaruit blijkt de grootste angst van de Nederlanders te zijn dat er te veel Islam in ons land komt. Bovendien toont het onderzoek aan dat mensen die op de PVV stemmen significant meer angsten hebben dan andere kiezers.

42% van de Nederlanders geeft aan zich vaak zorgen te maken, tegenover 60% van de PVV-stemmers.

De top 5 (van de 45) voorgelegde angsten onder alle Nederlanders zijn dat er te veel Islam naar Nederland komt (65%), dat er een terroristische aanslag in ons land komt (59%), dat ISIS naar Nederland komt (54%), angst om dement worden (49%) of dat Moslims in de meerderheid komen (48%).

PVV-stemmers hebben meer angsten


Mensen die PVV stemmen zijn aanzienlijk banger voor een terroristische aanslag in Nederland en hebben meer angst voor oorlog, moslims, Marokkanen, asielzoekers en allochtonen. Maar ook andere angsten worden aanzienlijk vaker door PVV-stemmers beleefd: vliegangst, verlatingsangst, angst om oud te worden, werkloos te worden, in het donker over straat te gaan, of dat hun kinderen iets overkomt.

Marc de Hond gaat deze maand de theaters in met een programma over angst, Wie bang is, krijgt ook klappen, en gebruikt de resultaten hierin. Marc de Hond: “We leven in Nederland in de veiligste tijd ooit, en toch voelen steeds meer mensen zich onveilig. We worden bang gemaakt door angst zaaiende terroristen, maar ook door politici en media die er belang bij hebben om op ons angstsysteem in te spelen. Ik zie wereldwijd politici verkiezingen winnen door ons bang te maken voor wat er voor vreselijks gebeurt als hun tegenstander wint, in plaats van ons te inspireren met wat zij voor moois gaan doen als zij zelf winnen. In aanloop naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen wil ik met mijn verhaal Nederlanders wapenen tegen ‘Damschreeuwers’, mensen die anderen bang maken voor ingebeelde gevaren.

Het onderzoek is verricht onder ruim 3500 respondenten. De volledige resultaten zijn hier te bekijken: Angstonderzoek 2016.

Wie bang is, krijgt ook klappen

2016/2017 Wie bang is, krijgt ook klappen


In zijn tweede theaterprogramma, Wie bang is, krijgt ook klappen, legt Marc de Hond uit hoe het hem lukte zijn angsten te overwinnen en hoe het grote oorlogsgeheim van zijn opa daar een belangrijke rol in speelde. Wie Bang Is, Krijgt Ook Klappen is t/m mei 2017 te zien in de Nederlandse theaters. Klik hier voor meer informatie en de speellijst.


Deel deze pagina:

18 weergaven0 opmerkingen

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page