top of page
  • Foto van schrijverMichel De Hond

Marc de Hond op NPORadio1: “Voor rolstoelers is dit de dagelijkse praktijk” (VIDEO)

Vandaag was Marc de Hond te gast in DeNieuwsBV op NPO Radio1 en vertelde daar dat rolstoelers dagelijks plekken in Nederland tegenkomen waar mensen in rolstoel niet welkom zijn. Het leidde tot een aanvaring met Saskia Deerenberg van Horeca Nederland. Kijk hier het volledige interview terug.


“Ik was verbaasd over de opschudding. Het is vervelend dat het gebeurt maar voor veel van de ‘rolstoelers’ is dit de dagelijks praktijk. Er zijn duizenden eettenten in Nederland waar rolstoelgebruikers niet welkom zijn.” Dat zegt Marc de Hond in ‘De Nieuws BV’ naar aanleiding van de ophef dit weekend over het incident bij strandtent Parnassia. Schrijver en ALS-patient Pieter Steinz zou door de eigenaar zijn weggestuurd omdat hij niks bestelde. Dit terwijl Steinz vanwege zijn ziekte niet meer zelfstandig kan eten en drinken. Er volgde een stroom aan woedende reacties en een oproep tot een boycot van de Bloemendaalse strandtent. “Als we het echt belangrijk vinden dat Pieter Steinz naar een tent kan gaan en het daar fijn kan hebben, dan zijn er heel wat tenten in Nederland die we zouden kunnen boycotten. Laten we dat dan deze maand bij al die tenten doen. Dan verandert er misschien wat.”

Volgens Fini de Paauw, voorzitter van Angon (De Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie), staat dit incident niet op zichzelf. Hij krijgt veel ervaringen en verhalen te horen. “Mensen met een verstandelijke beperking die bijvoorbeeld worden weggestuurd omdat ze hard praten of kwijlen tijdens het eten. En als ze dan toch mogen komen, hen dan gevraagd wordt om al om vier uur te komen eten zodat klaar zijn als de meeste gasten komen.” Saskia Deerenberg, hoofd-communicatie van Horeca Nederland, zegt het geschetste beeld van De Hond en De Paauw niet te herkennen. “Wij ontvangen geen klachten van consumenten. Het is wel zo dat er plaatsen zijn waar het moeilijk is om een invalide toilet in te maken.”

Deel deze pagina:

7 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


Post: Blog2_Post
bottom of page