top of page
  • Foto van schrijverMichel De Hond

Julio Poch zit jaren in de gevangenis zonder bewijs, alleen interpretatie van zijn lichaamstaal

Ongelofelijk dat piloot Julio Poch inmiddels al jaren vast zit, puur en alleen op basis van ‘interpretaties van zijn lichaamstaal’.

Momenteel loopt er een rechtszaak tegen hem, en ik blijf het schokkend vinden dat hij zo lang in de gevangenis zit zonder dat er bewijs tegen hem is.

De enige reden dat hij vast zit is miscommunicatie en stupiditeit van zijn ex-collega’s, maar ook van politie en justitie in Nederland en Argentinië. Vreselijk hoe het leven van iemand geruïneerd kan worden op basis van impliciete aannames.

Aanvullend bewijs ontbreekt, de Nederlands-Argentijnse piloot Poch zit al jaren in de gevangenis (zonder veroordeling) op basis van een etentje met Transavia collega’s op Bali, waarbij het ging over de ‘vluchten des doods’. Hij legde uit hoe het er in zijn geboorteland aan toe ging tijdens het Videla-regime. Zijn collega’s dachten aan zijn lichaamstaal te zien (de manier waarop hij er over vertelde) dat Poch ook persoonlijk bij deze vluchten betrokken is geweest. Dat resulteerde in zijn aanhouding en vervolging.

Uit de Telegraaf van vandaag:

BEWIJS ONTBREEKT TEGEN JULIO POCH door Saskia Belleman

De voortzetting van de getuigenverhoren in de strafzaak tegen ex-Transaviapiloot Julio Poch heeft nog steeds geen enkel hard bewijs opgeleverd voor diens betrokkenheid bij de zogenoemde vluchten des doods. Net als anderen voor hen kwamen de twee getuigen die gisteren via een videoverbinding met de rechtbank in Buenos Aires werden ondervraagd, niet verder dan interpretaties van de lichaamstaal van Poch. Net als anderen voor hen kwamen de twee getuigen die gisteren via een videoverbinding met de rechtbank in Buenos Aires werden ondervraagd, niet verder dan interpretaties van de lichaamstaal van Poch. Ook bij collega-piloot Chris Duijker bleek het vooral te gaan om wat Julio Poch níét zei, in plaats van wat hij daadwerkelijk uitsprak. Duijker zat tegenover Julio Poch tijdens het etentje met collega’s op Bali, waar Zorreguieta, de vader van koningin Máxima, ter sprake kwam. De al eerder gehoorde piloot Tim Weert was emotioneel volgens Duijker, omdat Weert meende te begrijpen dat Poch tegenstanders van het Videla-regime uit zijn vliegtuig had gegooid. Duijker: „Poch deed geen moeite om te weerleggen wat Weert dacht. Als je van iets ergs wordt beschuldigd, en dat klopt niet, dan ga je er toch meteen tegenin?” Tegelijkertijd moest hij toegeven dat hij zelf Poch niet letterlijk heeft horen zeggen dat hij vluchten des doods uitvoerde. En de vraag is of Poch zich tijdens de discussie realiseerde wat Weert dacht. Duijker: „Poch deed geen moeite om te weerleggen wat Weert dacht. Als je van iets ergs wordt beschuldigd, en dat klopt niet, dan ga je er toch meteen tegenin?” Tegelijkertijd moest hij toegeven dat hij zelf Poch niet letterlijk heeft horen zeggen dat hij vluchten des doods uitvoerde. En de vraag is of Poch zich tijdens de discussie realiseerde wat Weert dacht. Piloot Edwin Reijnoudt Brouwer, die op 22 oktober wordt gehoord, kalmeerde Weert. Duijker: „Hij legde een hand op Weerts arm en zei: ’It’s okay Tim, they were drugged’.” Dat was een uitdrukking die Reijnoudt Brouwer beweerde te hebben gehoord van Poch zelf. Maar Duijker hoorde niets. Ook Jeroen Engelkes, destijds plaatsvervangend hoofd vliegers van Transavia die in 2003 het Internationaal Strafhof vroeg om een onderzoek in te stellen, maakte de Argentijnse rechtbank niet veel wijzer. Hij hoorde alleen de verhalen van anderen, en trok aan de bel omdat hij meende dat dit niet onbestraft kon blijven.

Deel deze pagina:

50 weergaven0 opmerkingen

留言


Post: Blog2_Post
bottom of page