top of page
  • Foto van schrijverMichel De Hond

“Ik had die toespraak van Tarik Z. best willen horen”

Gelukkig was het wapen nep en raakte niemand gewond. Het liep met een sisser af. Toch had ik die voorgenomen toespraak van NOS-kaper Tarik wel graag willen horen. Hij stond tien minuten in de (verkeerde) Journaal Studio te wachten op het moment dat zijn eis werd ingewilligd om live op zender te komen. Ironisch genoeg kreeg Tarik veel meer dan die ten minutes of fame op NPO1. Het werd de héle avond, en hij kreeg NPO2, RTL4 en de complete papieren plus social media er bij ‘kado’.  Alleen verspilde hij zijn kostbare tijd in de studio waar zijn volledige verblijf werd opgenomen, door helemaal nooit aan zijn speech te beginnen.

De vragen spookten door mijn hoofd vannacht. Wat zou het voor speech zijn geweest? Warrig gemijmer of een strak uit het hoofd geleerd verhaal met een pakkende spanningsboog en indrukwekkende volzinnen? Zou hij een A4-tje uit zijn binnenzak hebben gegrist en dat hebben voorgelezen? Misschien was hij nog wel professioneler: had Tarik zelfs een USB-stick bij zich met daarop zijn tekst. Dat hij de regie zou hebben verzocht deze even voor hem op de autocue te zetten

Wat was het belangrijke nieuws dat Tarik ons zo graag had willen vertellen? Er wordt gezegd dat hij ons wilde waarschuwen voor het groot-kapitaal. Misschien is die gedachte helemaal zo gek nog niet. We leven inderdaad in een wereld waarin onze economie, rijkdom en geld vrijwel altijd prevaleert boven de natuur en ons klimaat. Dat gaat vroeg of laat een keer mis en misschien zijn wij wel gek dat we dat stiekem wel weten, maar er niks aan doen. Had Tarik een heldere blik geworpen in onze nabije toekomst? Zag hij daar een Nederland dat door de opwarming van de aarde en smeltende poolkappen tot aan Amersfoort onder water komt te liggen. Wilde hij ons daar koste wat kost voor waarschuwen? We zullen het niet weten. Zijn kans om zijn zegje te doen heeft hij laten schieten.

Tarik heeft een Egyptische vader. Of zijn Arabische afkomst en voornaam ook betekenen dat hij moslim is, weet ik niet. Het was wel mooi geweest als hij strak in de camera had gekeken en officieel afstand had genomen van de extremistische moslims die de afgelopen weken het nieuws domineerden. Wij wilden toch zo graag dat zij dat zouden doen? In mijn droom vannacht hoorde ik hem zeggen: “Ik wil u laten weten dat ik, als gematigde moslim, wil laten zien dat het ook anders kan. Ik kom hier niet voor Allah, Mohammed of een Intifada. Ik kom hier met een geweer zonder kogels, zonder doden en slachtoffers. Ik kom hier keurig gekleed en zonder stemverhef, om u te vertellen dat u uw dijken moet ophogen, uw thermostaat lager moet zetten en uw afval moet scheiden.”

Al snel werd er in diverse media gesproken van een gijzelnemer met psychische problemen. Mij lijkt dat iedereen een flink steekje los heeft die een daad pleegt (een aanslag, een moord, een kaping) waarvan je vrijwel zeker kan zijn dat je deze met de dood of een langdurige gevangenisstraf zal moeten bekopen. Mensen die lekker in hun vel zitten, gooien hun toekomst niet in één klap weg. Wat dat betreft zullen de broertjes die het bloedbad bij Charlie Hebdo aanrichtten net zo gek (of gekker) moeten zijn geweest. Of de complottheorieën waarvoor je je leven opoffert nou zijn ingefluisterd door een imam of van een vage website zijn geplukt, maakt volgens mij geen verschil.

De paniek van gisteren deed me ook denken aan de Damschreeuwer bij de dodenherdenking in 2010. De angst die hij opriep was niet los te zien van de aanslag op Koninginnedag van twaalf maanden daarvoor. Zo is de kaping van gisteren bij de NOS niet los te zien van  wat er drie weken geleden gebeurde in Parijs. Mijn gedachten gaan vandaag vooral uit naar de medewerkers van het Journaal, die gisteren geconfronteerd werden met een gewapende man die hun redactie op kwam lopen. Dat is een schrik waar je nog heel lang van wakker zou kunnen liggen. Net als de terroristen in Frankrijk, hield hij iemand onder schot om de deur van het slot te halen. Dat Tarik geen echt wapen bleek te hebben, is wellicht voor de collega’s in Hilversum een kleine troost.

Deel deze pagina:

11 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page