top of page
  • Foto van schrijverMichel De Hond

Chemo-update 9: Een halve dosis

Afgelopen dinsdag ben ik begonnen aan chemo-ronde drie. Een belangrijke ronde, want hierna wordt een CT-scan gemaakt waaruit moet blijken welk effect de behandeling heeft op mijn tumor. Begin maart gaan we hier achter komen, en eigenlijk is dat het enige dat er echt toe doet. Niet hoeveel infusen, bloedtransfusies, nachtjes in het ziekenhuis of nierdrains ik nodig heb om de chemo te doorstaan; dat is allemaal bijzaak.

Deze chemo-ronde heb ik slechts een halve dosis gekregen. Mijn nierwaarden waren dinsdag weer niet goed, en daarom durfden mijn artsen het niet aan de volledige dosis in één keer te geven. Het restant krijg ik volgende week alsnog toegediend, waardoor ik wel de volledige chemo krijg – alleen uitgesmeerd over een week waardoor mijn nieren minder belast worden.

Met mijn nierwaarden is nog wel iets interessants aan de hand. Ik heb in mijn vorige blog gesuggereerd dat er misschien een boze ex in het ziekenhuislaboratorium werkt die met mijn bloeduitslagen zit te klooien. Aangezien het soms moeilijk te verklaren is waarom mijn nierwaarden zo laag zijn.

Nu is er wellicht toch een andere verklaring voor… ik heb de afgelopen tijd geregeld het antibioticum co-trimoxazol gebruikt, in verband met de bacterie in mijn blaas. Een effect van co-trimoxazol kan zijn dat het de kreatinine-waarde in het bloed verhoogt. Aan de hand van de hoeveelheid kreatinine wordt bepaald hoe goed of slecht het met mijn nieren gaat. Het kan natuurlijk ook toeval zijn, maar elke keer dat ik de afgelopen drie weken een slechte nierwaarde had, had ik co-trimoxazol gebruikt. Bij elke goede uitslag had ik géén antibiotica geslikt. Het zou wel erg goed nieuws zijn als dit de verklaring zou zijn voor de slechte nierwaardes, want in dat geval zou het veel beter gaan met mijn nieren dan de bloeduitslagen doen vermoeden.

Aanstaande dinsdag is er weer een bloedtest, daarom ga ik zondagavond overstappen van co-trimoxazol naar een ander antibioticum dat wèl effect heeft op mijn bacterie maar niet op mijn kreatinine-waarde. Ben erg benieuwd welk cijfer ik dinsdag ga krijgen!

In de tussentijd ben ik gelukkig weer gewoon thuis. Ik voel me goed. Alleen een beetje moe en wat verkouden. Niet misselijk en ik heb normale eetlust. Wat dat betreft vallen de nare bijwerkingen erg mee. Maar goed, ik heb dit keer ook slechts een halve chemo gekregen, dus wellicht heb ik er dan ook maar de helft minder last van.

Deel deze pagina:

49 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page