top of page
  • Foto van schrijverMichel De Hond

Louis van Gaal introduceert “Dood of de Gladiolen” in Engeland

Wederom heeft Louis van Gaal een Nederlandse uitdrukking geïntroduceerd in het buitenland. Vandaag liet hij de Engelse pers kennis maken met de uitdrukking “Death or the gladioli”. In 2010 verrijkte hij als trainer van Bayern München de Duitse taal al met “Der tot oder der die Gladiolen” (dat later ook een officiële Duitse uitdrukking werd). Als coach van Manchester United liet hij de Engelsen al kennis maken met “that’s another cook” en “that’s another biscuit“. 


Ooit gebruikte Johan Cruijff per ongeluk de uitdrukking “op een gegeven moment” in het Spaans. Hij zei “en un momento dado“, dat inmiddels in Spanje volledig is ingeburgerd.

Als een uitdrukking in een andere taal niet klopt, dan is dat niet de fout van Van Gaal, maar dan is dat de fout van die taal.

Bij Van Gaal lijkt het inmiddels een vaste hobby geworden (of zelfs een doel op zich) om Nederlandse uitdrukkingen naar andere talen te exporteren.


Mijn lerares Frans vertelde mij ooit dat de sleutel van het leren spreken van een nieuwe taal is dat je vooral niet bang moet zijn om fouten te maken. En dat deed ik dan ook. Tijdens mijn zomervakanties naar Club Med ging ik dapper het gesprek aan in mijn gebrekkige Frans met het Franstalige personeel en mijn medevakantiegangers. Ongetwijfeld heb ik indertijd heel wat zinsconstructies vanuit het Nederlands letterlijk naar het Frans vertaald, die menig harige Franse wenkbrauw heeft doen fronsen.

Van Gaal is de angst om fouten te maken een gepasseerd station. In zijn beleving lijken er helemaal geen taalfouten te bestaan. Als een uitdrukking in een andere taal niet klopt, dan is dat niet de fout van Van Gaal, maar dan is dat de fout van die taal. Daar gaat Louis zich niet aan aanpassen, dan past de taal zich maar aan.

Dat getuigt van een bijzondere mentaliteit, maar dat kennen we in Nederland al een hele tijd van hem.  ‘Are I now the person that is so smart, or are you so dump?’

Anyway: today the circle is round.


Deel deze pagina:

433 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Marc’s toespraak over vluchtelingen in het Verzetsmuseum

Tijdens de “Nacht van de Vervanging” in het Verzetsmuseum in Amsterdam houdt Marc de Hond een verrassende toespraak. Animatie via Stichting Beeldtaal en Vist Brabant. Deel deze pagina: Klik om te dele

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page