top of page
  • Foto van schrijverMichel De Hond

“Ondanks tegenslag bleef ik dromen” interview met Marc de Hond

Natuurlijk heeft Marc het ook moeilijk gehad. ‘Ik moest accepteren dat ik nooit meer zou lopen. Het revalidatieproces was lang, maar ik realiseerde me dat tegenslag hoort bij het leven.’

Scherven brengen geluk

Marc: ‘Ik wilde geen drama en al helemaal geen slachtofferrol, dus ik besloot vooruit te kijken. Me vast te houden aan wat ik wél heb. Mijn zelfvertrouwen groeide, net als mijn ambitie om mijn dromen achterna te gaan.’ Na zijn dwarslaesie schreef hij het boek Kracht, staat hij op de planken met zijn theaterstuk Scherven brengen geluk en reisde hij de wereld over als speler van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. ‘Als kind droomde ik van een plek in

het Nederlands voetbalelftal en wilde ik vooral dingen doen die ertoe deden. Veel van mijn dromen zijn uitgekomen, ondanks de tegenslag in mijn leven.’

Iets moois doen

Denken in kansen in plaats van beperkingen kreeg Marc van zijn grootouders mee. ‘Mijn opa en oma leerden me naar de positieve dingen in het leven te kijken.’ Misschien is het wel dankzij hen dat hij zich niet meer druk maakt om dingen die al tien jaar zo zijn. ‘Als ik nu een polsblessure op zou lopen, zou ik dat veel vervelender vinden.’ Hoe hij om heeft leren gaan met tegenslagen gebruikt Marc nu om anderen te inspireren. ‘Uit mijn dwarslaesie is veel positiefs voortgekomen. Door mijn verhaal nuchter en met de nodige humor te vertellen kan ik anderen inspireren. Het vertellen van mijn verhaal heeft nut, omdat ik zo betekenisvol kan zijn voor een ander.’


Iets terugdoen

Sinds deze zomer is Marc ambassadeur van het DELA goede- doelenfonds. Hij trekt het land in om projecten te bezoeken. En namens het fonds nodigt hij mensen met een beperking uit om als vrijwilliger iets goeds te doen voor een ander. Daarmee steunt hij het thema Onbeperkt! ‘Hopelijk geef ik net dat duwtje in de rug dat ze nodig hebben.’ Volgens Marc ontvangen veel mensen met een handicap zorg. De mate waarin je hulp van een ander nodig hebt hangt af van je beperking. Marc: ‘Ik kan nu prima voor mezelf zorgen, maar dat was in het eerste jaar na mijn dwarslaesie wel anders. Ik wil laten zien hoe mooi het is om ondanks je beperking een ander te verrassen met je kracht, kwaliteit of talent. Zo kun je als vrijwilliger iets terug doen.’

Win kaarten met uw aanvraag

Met het thema Onbeperkt! nodigt het DELA goededoelenfonds mensen met een beperking uit om hun kwaliteiten in te zetten als vrijwilliger. Iets goeds doen voor een ander zorgt ervoor dat je van betekenis kan zijn, dat je ertoe doet, gewaardeerd wordt en meetelt in onze samenleving. Coöperatie DELA gelooft niet alleen in een waardig afscheid voor iedereen, maar vooral dat we er zijn voor elkaar. Stuur voor 16 november een aanvraag voor een project in via www.delafonds.nl. De twintig mooiste aanvragen belonen wij – naast steun uit het fonds – met twee vrijkaartjes voor de theatershow Scherven brengen geluk.

Hij is 25 als hij vanaf zijn borst verlamd raakt. Naar het verleden kijken doet Marc de Hond niet graag. De theater- maker, presentator, voormalig DJ en rolstoelbasketballer focust zich veel liever op wat hij nog wél kan.

Interview Marc de Hond - PDF

Deel deze pagina:

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page