top of page
  • Foto van schrijverMichel De Hond

Publiek in rolstoel bij première theatershow Marc de Hond

Alle stoelen in het theater worden vervangen door rolstoelen

Persbericht 17 maart 2015

Donderdagavond 19 maart gaat in het Griffioen Theater te Amstelveen de theatershow ‘Scherven brengen geluk’ van TV-presentator Marc de Hond officieel in première. Voor deze gelegenheid worden alle theaterstoelen uit de zaal verwijderd en vervangen door rolstoelen. Marc viert met ‘Scherven brengen geluk’ het 12,5 jarig jubileum van zijn dwarslaesie. Hij wil zijn publiek laten ervaren dat het krijgen van een handicap, niet het einde van de wereld is. Naast een aantal prominente Nederlanders zal ook een groep Zonnebloemdeelnemers die gebruikmaken van een rolstoel de première bijwonen.

Nationale Vereniging de Zonnebloem streeft er naar dat iedereen met een lichamelijke beperking zonder extra zorgen deel kan nemen aan de maatschappij. Het bezoeken van een theater, of daarin optreden, zou voor iedereen normaal moeten zijn. Helaas is de praktijk voor rolstoelgebruikers vaak anders. Veel theaters beschikken namelijk over slechts enkele rolstoelplaatsen en kunnen dit aantal niet flexibel uitbreiden.


Marc licht zijn actie toe bij radiozender FunX

Directeur Noud van Rooij van de Zonnebloem: “De première van de theatershow van Marc de Hond zal de bekende uitzondering op de regel zijn. Marc spreekt op het podium vanuit zijn rolstoel en theater de Griffioen maakt het mogelijk dat er in de zaal alle ruimte is voor rolstoelgebruikers. Dat is de toegankelijkheid die we graag in het hele land willen zien. Bij theaters, schouwburgen en bioscopen, maar bijvoorbeeld ook in musea en attractieparken. Gelukkig zien we dat het wegnemen van drempels bij steeds meer partijen hoog op de agenda staat.”

Marc de Hond benadrukt dat er ook voor mensen in een rolstoel veel mogelijk is: “Mijn dwarslaesie heeft mij de laatste jaren ontzettend veel geluk gebracht. Er zijn veel gave dingen op mijn pad gekomen die er anders niet waren geweest. Zo droomde ik als kind van een carrière in Oranje. Dat was mij als keeper bij voetbal nooit gelukt, maar als rolstoelbasketballer reisde ik vier jaar met het Nederlands team de wereld over als fulltime topsporter. Ook wilde ik altijd een boek schrijven en op het toneel staan, maar ik wist niet waarover ik het dan zou moeten hebben. Met mijn dwarslaesie heb ik een heel bijzonder verhaal ‘cadeau gekregen’. In 2008 verscheen mijn boek KRACHT en nu wordt ook mijn theaterdroom werkelijkheid. “

De theatershow ‘Scherven brengen geluk’ is in de eerste plaats een inspirerend verhaal over kracht, acceptatie en optimisme, maar het programma is doorspekt met de nodige humor. Zonder enige gêne gaat De Hond in zijn show geen onderwerp uit de weg en ook de nodige zelfspot is hem niet vreemd. Zo bespreekt hij de voordelen van het zitten in een rolstoel, zoals: “het perfecte excuus om niet mee te hoeven doen in gênante polonaises, je auto overal gratis kunnen parkeren en vooral dat alle meisjes denken dat je heel onschuldig bent.”

Cabaretier Silvester Zwaneveld regisseerde de voorstelling. Ook nu de show zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen, durft De Hond er nog geen label op te plakken. “Ik weet niet in welk hokje ik met dit programma thuishoor. Geen idee of het cabaret is, daar moeten anderen maar over oordelen. Stand-up comedy gaat het in ieder geval niet worden. Of er moet een wondertje gebeuren!”

De voorstelling ‘Scherven brengen geluk’ is tot en met 8 mei te zien in diverse theaters in het land.


Deel deze pagina:

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page