“Voortschrijdend Inzicht” – 29 prominente interviewers portretteren Marc de Hond (voorjaar 2020)


In het seizoen 2019/2020 is Marc de Hond weer te zien in de Nederlandse theaters. Check hier de speellijst!

Poster Voortschrijdend Inzicht

Theaterposter Voortschrijdend Inzicht

Presentator en theatermaker Marc de Hond heeft zijn theatervoorstelling ‘Voortschrijdend Inzicht’, die hij vanaf januari 2020 zou spelen, omgedoopt tot een bijzonder theaterkunstproject. Hij is aankomend voorjaar te zien in 29 theaters, waar hij per voorstelling wordt geïnterviewd over zijn leven. 29 presentatoren waaronder Eva Jinek, Humberto Tan, Paul de Leeuw, Janine Abbring, Gordon, Frank Evenblij & Erik Dijkstra, Luuk Ikink, Claudia de Breij, Coen Verbraak, Hugo Borst, Ruben Nicolai, Catherine Keijl, Frits & Barbara Barend, Hanneke & Gijs Groenteman, Martin Simek, Wilfred Genee en Eric Corton hebben hun medewerking toegezegd.

Bij De Hond werd dit jaar blaaskanker geconstateerd. Hij onderging chemotherapie en liet zijn blaas verwijderen. De Hond: “Inmiddels gaat het beter met mij, maar ieder kwartaal, wanneer ik gecontroleerd word, hangt het zwaard van Damocles boven mijn hoofd: is alles nog steeds rustig en zal ik mijn zoon James en dochter Livia zien opgroeien? Mijn vorm van blaaskanker heeft helaas slechte overlevingskansen, slechts 35% van de patiënten is na vijf jaar nog in leven.”

De Hond verloor zelf zijn moeder aan kanker toen hij 3 jaar was. “Het enige dat ik van haar heb, zijn wat foto’s en een cassettebandje dat ze voor mij heeft ingesproken, waaraan ik veel waarde hecht. Nu ik zelf ziek ben, wil ik iets soortgelijks maken voor Livia en James; je weet immers niet wat het leven voor je in petto heeft.”

“Uiteraard wil ik heel erg oud worden, maar mocht mijn ziekte dat in de weg staan, wil ik dat Livia en James, als ze daar ooit behoefte aan hebben, alles over mij te weten kunnen komen. Daarom heb ik de beste en leukste interviewers van Nederland benaderd om mij stevig aan de tand te voelen in het theater. Alle 29 voorstellingen worden gefilmd zodat mijn kinderen me later kunnen bingewatchen.”

Iedere avond wordt De Hond geïnterviewd door een andere presentator en zullen bekenden van De Hond te gast zijn om samen met hem herinneringen op te halen. De voorstelling begint met een optreden van De Hond met een conference over het afgelopen jaar, daarna volgt een gesprek met de interviewer waarin elke avond een specifieke fase of gebeurtenis uit zijn leven centraal staat. De Hond wordt gedurende de voorstelling verrast door diverse familieleden, vrienden en collega’s. De winst van deze productie wordt gedoneerd aan een project ten behoeve van de bestrijding van blaaskanker.

De complete speellijst van deze voorstelling is te vinden op www.marcdehond.nl/speellijst

Fotografie: Bastiaan Van Musscher​ – Ontwerp: Satchmo Media​

Recensie Voortschrijdend Inzicht uit Leeuwarder Courant