Marc de Hond in De Telegraaf: ‘Nog veel vertellen’


Vanochtend in De Telegraaf, vertelt Marc over zijn ambities voor 2016.

Marc de Hond wil de grens over

Hoe zijn eerste theatershow eruit zou komen te zien, was vrij snel duidelijk. Marc de Hond: ,,Ik was nieuw op toneel dus moest ik mij nog voorstellen aan het publiek. En dan kan ik niet om mijn dwarslaesie heen. In een eventueel volgende show is er meer ruimte voor verhalen die niets met mijn handicap en mijn rolstoel te maken hebben.”

Telegraaf 30-12-2015
Telegraaf 30-12-2015

In Scherven brengen geluk, de voorstelling die hij medio december heeft afgerond, vertelde de schrijver en presentator vooral over het omgaan met een dwarslaesie. ,,Het verhaal hoe ik in een rolstoel terecht ben gekomen had ik vijf jaar geleden al een punt achter gezet. Er is een medische fout gemaakt, ik heb een schadevergoeding gekregen en er een boek over geschreven. Het verhaal dat ik nu wilde vertellen is hoe ik mijn leven daarna weer heb opgepakt en mijn handicap uiteindelijk omarmd heb. Hoe je kracht uit een tegenslag kunt halen en na iets vreselijks weer gelukkig kunt zijn.”

,,En die boodschap is niet alleen aan Nederland gebonden”, denkt De Hond. ,,Scherven brengen geluk heb ik inmiddels vertaald naar het Engels en opgevoerd in comedytheater Boom Chicago in Amsterdam. Dat is gefilmd, en met die opnames kan ik theaters en festivals in het buitenland benaderen. Vier maanden lang op Broadway staan is vast te hoog gegrepen, maar een enkele keer optreden in een zaal in New York zou al geweldig zijn! Dus waarom zou ik dat niet proberen? Met een positieve instelling is zo veel meer te bereiken.”

,,Ik denk dat ik dat optimisme voor een groot deel aan mijn grootouders te danken heb”, vertelt De Hond. ,,Mijn moeder overleed toen ik drie jaar was. Eigenlijk was dat al een eerste moment waarop ik werd gedwongen met tegenslag om te gaan. Samen met mijn vader Maurice en mijn fantastische stiefmoeder hebben mijn opa en oma mij grootgebracht. Doordeweeks was ik thuis, in de weekenden bij hen.”

,,Het verhaal van mijn grootouders heeft mijn eerste show niet gehaald omdat er simpelweg geen ruimte meer voor was. Maar ik wil het wel delen, omdat iedereen er van kan leren en omdat dat verhaal wellicht mijn positiviteit voor een deel verklaart.”

,,Ze hebben allebei Auschwitz overleefd en ze zijn daar letterlijk alles kwijtgeraakt; hun hele familie waaronder hun eerste echtgenoten. Toch is het ze gelukt om met elkaar een gelukkig leven op te bouwen zonder verbitterd te zijn. Ze hebben mij geleerd dat tegenslagen bij het leven horen en dat je ze waardig moet dragen. Heel symbolisch dat zij zijn overleden in het jaar dat ik ziek werd en uiteindelijk mijn handicap kreeg. In gedachten stonden ze naast mijn bed om te laten weten dat ik niet mocht opgeven.”

,,En dat heb ik niet gedaan. Natuurlijk heb ik wel eens een huilbui gehad, maar ik ben nooit depressief geraakt. Ik heb er wel hard voor gewerkt”, bekent hij. ,,Mijn dromen nagejaagd. In het theater staan was een jongensdroom, maar voorheen had ik nog geen bijzonder verhaal. Dat verhaal heb ik nu aan mijn dwarslaesie te danken. En meer… Ik wilde als keeper ooit in het Nederlands team spelen. Ik heb het Nederlands team gehaald, alleen als rolstoelbasketballer.”

Een topsportcarrière die hij overigens opzij heeft moeten zetten voor zijn theaterdroom. ,,Ik heb vier jaar lang in Oranje mogen spelen. Maar met de belangrijkste wedstrijden zat ik op de bank. Simpelweg omdat er twee betere spelers waren op mijn positie. Ik heb het er met de bondscoach uitvoerig over gehad. Ik zou jaren keihard moeten trainen om vervolgens waarschijnlijk ook Rio vanaf de bank mee te maken. Daar wilde ik leuke televisieklussen en een eigen theatervoorstelling niet voor opgeven.”

En de voormalige rolstoelbasketballer gaat evengoed naar Rio. ,,Alleen nu als vertegenwoordiger van de media. Ik ga iets leuks met de Paralympics doen voor televisie. Wat dat concreet is, daar kan ik nog niet over uitweiden.”

In maart zal De Hond definitief beslissen of hij opnieuw het theater in gaat. ,,Ik heb in zestig theaters gestaan en die hebben laten weten dat ze me graag terugzien. Ik zit bomvol ideeën, dus het moet gek lopen wil ik er niet mee verder gaan. ’’


Een gedachte over “Marc de Hond in De Telegraaf: ‘Nog veel vertellen’

Laat een bericht achter...