Goedbedoeld kankeradvies, maar wat moet ik er nu mee?


Als je – zoals ik de afgelopen dagen weer – in de media komt met het nieuws dat je kanker hebt, dan gebeurt er iets bijzonders: je inbox wordt overspoeld met ongevraagd (maar ongetwijfeld zeer goedbedoeld) advies. Het afgelopen jaar gebeurde dat al met een zekere regelmaat, maar de afgelopen dagen waren het er weer heel veel: tips om naast de reguliere behandeling (of zelfs in plaats van de reguliere behandeling) iets alternatiefs te doen of te gebruiken.

Nu is het niet zo dat ik totaal niet open sta voor alternatieve medische routes. Toen ik 17 jaar geleden na mijn dwarslaesie tegen de wil van mijn artsen in toch weer wilde lopen, werd ik vijf jaar bijgestaan door een kinesioloog. Het afgelopen jaar heb ik geëxperimenteerd met door derden aan mij aanbevolen wietolie, kurkuma, liposomale vitamine-C en zuurzak. Ik stopte met vleeseten en minderde met toegevoegde suikers. Dit alles omdat mij dit door allerlei mensen goedbedoeld werd aangeraden omdat er anekdotisch bewijs was dat het tumorgroei zou tegengaan: “mijn schoonvader was zes jaar geleden opgegeven, maar hij is er nog steeds omdat hij … gebruikt”. Soms deed ik het onder het mom van ‘baadt het niet dan schaadt het niet’.

Ondanks alle goede adviezen die ik het afgelopen jaar opvolgde bleken de kankercellen toch in mijn lymfeklieren te zitten en blijft het zwaard van Damocles boven mijn hoofd hangen. Aan de andere kant: vooralsnog ben ik er nog en ik ben heel benieuwd wat de uitslag van mijn volgende CT-scan zal laten zien.

Maar stel dat er onverhoopt ooit een moment komt dat mijn artsen in het ziekenhuis zeggen: “wij kunnen niks meer voor je doen”, en ik zou er dan behoefte aan hebben om in te gaan op het advies van die goedbedoelde mensen in mijn inbox: welk advies volg ik dan wel op en welke niet? Het gaat om tips uiteenlopend van twintig dagen in een speciale kliniek in Mexico, of het gebruiken van een hondenmedicijn of iets met heel veel cholesterol, of juist heel weinig. Op Google vind ik van alles, maar alleen op huis-tuin-en-keukenwebsites… niet vaak een universiteit met een onafhankelijk onderzoek over deze methodes. Ze hebben allemaal gemeen dat er iemand is die zegt er heel veel baat bij gehad te hebben. Maar wie weet is er helemaal geen correlatie tussen de toegepaste methode van de patiënt en diens wonderbaarlijke genezing. Soms gaan dingen nou eenmaal iets anders dan dat artsen voorspellen. Om echt te weten of een methode werkt is wetenschappelijk onderzoek nodig: ‘evidence based’ en dubbelblind getest.

Nu is er wel iets bijzonders met al die alternatieve routes. Er is (nog) geen bewijs voor. Als je er op doorvraagt komt dat volgens de tipgevers doordat de artsen of de farmaceutische industrie het tegenwerken. Er is blijkbaar zoveel belang bij het verkopen van dure kankermedicijnen zoals chemo, dat men goedkopere, betere en simpelere nieuwe oplossingen tegenwerkt. Maar weerhoudt dat een universiteit er echt van om een methode die heel veel wonderbaarlijke genezingen oplevert eens wetenschappelijk onder de loep te nemen? Zouden al die oncologen die dagelijks hun kankerpatiënten zien sterven , werkelijk een ander belang hebben dan het redden van zo veel mogelijk levens? Geloof ik echt dat een wondermethode voor het genezen van kanker de doofpot ingaat en door de patiënten zelf via internet mond tot mond moet worden doorgegeven?

Daar tegenover wordt gesteld dat chemo en bestraling eigenlijk alleen maar schadelijke methodes zijn met nauwelijks effect, die alleen maar worden toegepast om de medicijnindustrie winstgevend te houden. Toch vreemd dat er de afgelopen jaren steeds meer mensen zijn die kanker overleven (het zouden er meer mogen zijn, maar de cijfers gaan er wel op vooruit). Het zou fijn zijn als het standaard zou worden om eerst buiten het lichaam te testen of chemotherapie kans van slagen heeft, voordat het op de patiënt wordt toegepast: dat zeker… en ik geloof ook wel dat de medicijnfabrikant hier geen belang bij heeft. Dus wie financiert dit onderzoek dan? Maar goed… dat neemt niet weg dat chemotherapie regelmatig succes oplevert. Helaas bleek het niet bij mijn tumor te werken.

Er kan een moment komen dat ik desperaat ben en alles zou aanpakken dat me wordt aangereikt om in leven te blijven. Mocht dat moment ooit komen: hoe kies ik dan in hemelsnaam welk van de tientallen goedbedoelde adviezen in mijn inbox me gaat redden? Of zou het echt zo zijn dat ze ALLEMAAL werken, en desondanks ALLEMAAL worden tegengehouden om tot de reguliere methode toe te treden?

 

 


14 gedachten over “Goedbedoeld kankeradvies, maar wat moet ik er nu mee?

 1. Bijzonder effect van je blog; het levert je alleen maar meer goed bedoelde adviezen op!
  Ik ga er nog eentje aan toevoegen;
  “Tel geen dagen, maar zorg dat de dagen tellen” – Muhammed Ali.
  Deze kwam ik vanmiddag tegen in mijn bakje met quotes van ‘Kwestie van Quotes’. Ik haal er af en toe één uit om op m’n eigen blog te plaatsen. Deze wilde ik jouw meegeven.

  Warme groet,
  Petra

 2. ik ben weer aan het herstellen na mijn 12 chemoinfussen, operatie, bestralingen en daarna chemopillen tegen verdwaalde cellen. Het beste advies was de lichtjes in de tunnel.
  Wat was ik daar blij mee, daar kon ik iets mee, dank daarvoor!
  Ook gisteravond in Sassenheim was het een fantastische voorstelling .
  Heel veel sterkte!!!

 3. Als je oprecht wilt weten hoe God geneest, dan kun je het best in de Bijbel de vier evangeliën lezen en Handelingen. In de vier evangeliën wordt beschreven hoe Jezus genas en hoe Hij de discipelen daarin opleidde. In Handelingen wordt beschreven hoe de discipelen in navolging van Jezus, zelf mensen genezen door Gods kracht. Groet Janneke

  1. Dankjewel. Ik gun iedereen zijn geloof. Fijn dat jij er steun uit haalt. En ook fijn dat in jouw omgeving nooit iemand dood gaat. Zelf vrees ik dat ik niet in staat ben oprecht te geloven. Ben te overtuigd dat God niet bestaat. In mijn geval zullen mijn artsen me dan maar moeten genezen.

   1. Geen dank. Ik gun jou van harte genezing! Waar je die vandaan wenst te halen is geheel aan jou. Het is echter niet zo dat er in mijn omgeving niemand dood gaat. Er zijn niet veel mensen die geloven in de bijbelse genezing. Zelfs niet onder christenen. Mocht je in de toekomst hierover nog verder willen converseren dan heb je mijn emailadres. Groet Janneke

 4. Hierbij nog een goedbedoeld advies: als mensen niets meer voor je kunnen doen, geef dan Jezus een kans. God kan en wil jou genezen. Laat gelovige mensen jou de handen opleggen en jou genezen in Jezus naam. Het is een kwestie van geloof. Groet Janneke

  1. Beste Janneke, je bedoelt het ongetwijfeld goed, dat begrijp ik. Toch zou ik van jou graag een verklaring willen hebben voor het feit dat er heel veel mensen zijn die heel stellig in Jezus geloven en die desondanks op een afschuwelijke manier zijn overleden aan kanker. Bovendien zou ik willen weten waarom God alleen maar mensen zou genezen van kanker als zij hem daar om deze manier om vragen, kan hij dat niet uit zichzelf doen?

   1. Kan God dat niet uit zichzelf doen? Uit de Bijbel weten we dat God dat wel kan, maar dat God niet op die wijze werkt. God werkt met Zijn kracht door mensen heen door geloof. Gods kracht is onfeilbaar. Mensen daarentegen zijn feilbaar en dat is ook de reden dat niet iedereen de genezing ontvangt waar Jezus reeds in heeft voorzien door zijn offer. Groet Janneke

    1. Dank voor je antwoord. En dan nog even vertellen waarom er ook mensen zijn die heel hard bidden, altijd correct geleefd hebben , maar toch sterven aan kanker?
     En waarom is het percentage christenen dat sterft aan kanker net zo hoog als het percentage moslims en atheïsten?

 5. Niet op ingaan, sommige middelen zouden bijna alles genezen, nou als dat waar was, was ik 50 jaar geleden al genezen…. Dus lekker je gevoel volgen en genieten van je gezinnetje!!

Laat een bericht achter...