“Er is niet alleen licht aan het einde van de tunnel, maar je kunt ook gewoon de lampjes in de tunnel ophangen” 

Dat was zijn instelling toen hij het bericht kreeg blaaskanker te hebben

Op 3 juni 2020 is Marc op 42-jarige leeftijd overleden.

In zijn veel te korte leven heeft hij door zijn mentale kracht, wijsheid en humor velen geïnspireerd hoe om te gaan met tegenslag. Hij overtrof zichzelf in de wijze waarop hij omging met zijn naderend overlijden. Daardoor werd hij de steunpilaar voor familie en vrienden om dit grote verlies te kunnen verwerken. Hoewel zijn lichaam hem steeds meer in de steek liet, werd de kracht van zijn hart en geest alleen maar groter. Zijn lichaam heeft het einde van de tunnel niet gehaald. Zijn geest echter wel en die straalt nu als een eeuwige ster. Zo blijft hij, niet alleen voor zijn familie en vrienden, maar voor iedereen een inspiratie hoe om te gaan met tegenslagen.


55 gedachten over “

 1. Vanavond in Heiloo heb ik je voorstelling vanaf rij 1 mogen zien (ik was diegene die meteen ‘De Lift’ zei…☺). En ik hing aan je lippen…! Wat een mooi verhaal van je opa. Ik herkende er redelijk veel van, dat wil zeggen over de ontberingen, spanningen en angsten in de stad ten tijde van de oorlog, aangezien mijn beide ouders (in 1940 was mijn vader 13 en mijn moeder 9) in bezet Amsterdam woonden. (En ik kom uit hetzelfde ‘bouwjaar’ als jij, maar dat even terzijde.) Mijn vader heeft toen als loopjongen voor het verzet veel kunnen doen maar heeft helaas ook vrienden verloren.
  Maar geweldig mooi verhaal dus, ik ga zeker de film van jouw opa Sam bekijken. En ik kan heel goed begrijpen dat je trots bent op je opa en dat hij veel voor je heeft betekend.
  Super hoe je, mede door je opa, zo positief en krachtig je in het leven staat én dit ook weet over te brengen.

  Afgelopen jaar heb ik mijn knie gebroken, moest geopereerd worden en heb daarna 3 maanden niet kunnen lopen… Ergens heb ik een heel klein pietsie kunnen voelen hoe het moet zijn om nooit meer te kunnen lopen (en hoe rolstoelonvriendelijk vele plaatsen zijn overigens), en ik kan je verklappen….ik was daarin lang niet altijd zo positief. Ik heb er best moeite mee gehad…ik die altijd druk ben en liefst 4 dingen tegelijk deed, kon ineens niks meer en was ineens afhankelijk van anderen.
  Tot ik doorkreeg dat alles evengoed ook wel doordraaide, en ook best goed eigenlijk, zonder dat ik daar bij was of er iets voor deed. Eye-opener! Ik probeer nu rustiger aan te doen en vooral te genieten! Lukt me nog niet elke dag, maar ben op de goede weg!

  Ik heb in het theater je boek niet gekocht, maar denk dat ik deze alsnog ga bestellen en kom nog een keer kijken naar de reprise van je 1e voorstelling. Dank voor een mooie en inspirerende avond! (enne…zingen voor publiek gaat je best goed af hoor 😉😁)
  Groetjes Liesbeth

 2. Bedankt voor het verhaal dat je vandaag op Radio 1 uitdroeg! Ik heb nog nooit iemand die zelf heel optimistisch is waardering horen uitspreken voor mensen die dat juist niet zijn; ik vond het een verademende en inspirerende boodschap, echt fijn!

  1. Wat een mooie reactie, dank je!
   Ik denk inderdaad dat iedereen op een bepaalde manier ‘geaard’ is… homo/hetero monogaam/polygaam optimistisch/pessimistisch, en alles daar tussenin. Dat kan soms een beetje veranderen… of je kan het een beetje forceren. Maar uiteindelijk worden we vooral het gelukkigst als we gewoon zijn wie we zijn (zolang anderen daar niet teveel last van hebben). Super dat je even hebt laten weten wat je van mijn verhaal vond!

 3. Van harte gefeliciteerd met jullie dochter. Heb je indrukwekkende voorstelling in Nieuwegein gezien en in een adem je gesigneerde boek ‘Kracht’ gelezen! Bedankt voor het beschrijven van jouw proces waar je je nooit echt een voorstelling van kan maken als je het niet zelf meemaakt. Ik merkte dat je boek je theatervoorstelling achteraf nog sterker maakte. Het werkt langer door dan je op de avond zelf zou denken. Wat een vertrouwen geven jullie je dochter mee! Ik wens jullie enorm veel geluk!

  Carla

 4. Gisteravond naar je show geweest in Zoetermeer. In het begin er even inkomen, maar gaandeweg hing ik aan je lippen.Wat een bijzondere familiegeschiedenis. Ik was ook ontroerd door het verhaal. De angst van nu is natuurlijk ook een gevolg van wat de mensheid al heeft moeten doorstaan aan oorlogen, onderdrukking en geweld. Ik spreek regelmatig (vooral oudere) mensen die bang zijn dat er weer een wereldoorlog uitbreekt. Maar wie bang is krijgt ook klappen! Vam mij krijg je een 8, mijn man dacht er anders over: smaken verschillen😉

 5. afgelopen zaterdag heb ik de try-out van je nieuwe show in roden gezien, ik vond het geweldig, grappig maar ik was vooral onder de indruk van jouw familieverhaal, je opa sam en je oma. Zo bijzonder!!! ben blij dat ik je show gezien heb.

  Nathalie Schuiten

 6. Beste meneer dehond,
  De nieuwe bioscoop in Alkmaar heeft minpuntjes voor mensen die slecht ter been zijn. (laat staan voor rolstoel gebruikers)
  Waar kan ik het melden belangvereniging of zo.
  Bestaande gebouwen oké maar zo’n splinternieuw gebouw!

  Johan Kombrink.

 7. Beste Marc,

  Dank voor je geweldige inspirerende optreden als gastspreker bij onze Vitens O&A dag..
  Je verhalen zullen zeker bijdragen aan het nog positiever omgaan met veranderingen.
  Zal zeker je boek kopen, en hoop je snel weer een keer bij een optreden van je aanwezig te zijn

 8. Hai Marc,
  Afgelopen vrijdag ben ik samen met mijn dochter naar jouw voorstelling geweest in Maassluis. We hebben ervan genoten en de aanwezigheid van Sebastiaan gaf de voorstelling iets extra’s . Dit omdat mijn dochter net afgestudeerd is als tolk NGT en zij Sebastiaan als groot voorbeeld ziet. Dank voor deze inspirerende avond.
  Anneke en Fenne

 9. Beste Marc,
  Ik heb gisteren je voorstelling gezien in Maassluis, samen met twee collega fysio’s (naderhand nog even met je gesproken, sorry als we een beetje een verwarde indruk maakten, we waren nogal gaar omdat we net van een congresdag kwamen). Ik vond je voorstelling erg leuk en grappig met veel herkenning. Vooral de stukken waar in je vertelt over het vastbijten in het oefenen van het lopen was voor mij heel herkenbaar (tja, fysio hè). En altijd komt een moment van bezinning. Hoe pijnlijk dit ook kan zijn, ook voor de naaste omgeving want die hopen net zo hard mee, is het ook een mooi proces. Ik vond het interessant te horen hoe dit voor jou gegaan is. Dat is het stuk dat ik niet meer meemaak met de mensen waarmee ik werk omdat ik, na hun revalidatie, er niet meer zo bij betrokken ben. Het is fantastisch om te zien waar je nu bent, daar kan iedereen, ook als je niet in een rolstoel zit, een voorbeeld aan nemen.
  Ik vroeg me nog af of je soms wel nog stukjes loopt of doe je dat helemaal niet meer?

  Dank je voor je verhaal en de leuke avond gisteren.
  Heel veel succes met je voorstellingen.

  Groeten,
  Marianne Kellerhuis

  1. Hi Marianne, dank voor je reactie! Fijn dat je de avond gewaardeerd hebt.
   Zo verwarde indruk maakten jullie helemaal niet.
   Ik train nog 1 keer per week op de Lokomat en ik sta soms nog thuis in de loopbrug. Dus ik hou de beweging wel bij, maar ik heb geen loopambities meer. Gewoon gezond bewegen, voor zover dat kan. En ik kan af en toe nog lekker staan. Maar ik doe dat wel steeds minder.

 10. Marc vrijdag kreeg ik van jou (ontzettend lief) een exemplaar van je boek voor mijn zoon Nick. Ik heb hem net in een adem uitgelezen….en wat is het een prachtig inspirerend boek. Veel herkenning en verdriet komt er bij mij boven, maar het geeft mij vooral kracht en een gevoel van dankbaarheid. Soms gebeuren dingen gewoon precies op het goede moment en ik denk dat mijn ontmoeting met jou daar een van was! Ik weet zeker dat ik met toch weer net wat extra energie en positiviteit de aanstaande revalidatie periode van Nick in ga en ik ben al meer dan trots op hem, maar jee wat gun ik het hem dat hij later net zo in het leven zal komen te staan als jij!
  Liefs van een dankbare trotse en blije moeder! Groeten Marion! (Van de Lunetten dus ?)

 11. Super genoten van jouw optreden van vanmiddag bij het 20 jarig jubileum van Manteling in Middelburg. Enne … bedankt voor het boek.

 12. Kaartjes gekocht voor vanavond culturhus Holten.. Maar wegens omstandigheden kunnen we er helaas niet bij zijn… Zo jammer.. Maar we wensen je een heel fijn publiek…

 13. Beste Marc,
  Volbewondering heb ik jouw verhaal gelezen,en diep respect voor je doorzettingsvermogen!!
  Zelf heb ik ruim 4 jaar geleden borstkanker gekregen en ook tegen heel veel dingen aangelopen,uiteindelijk heeft dit bij mij geresulteerd dat ik door vele diepe dalen gegaan ben .verandering van je lichaam,werk kwijt,echtscheiding enz.gelukkig heb ik net als jij m’n humor een m’n kracht behouden om toch door te gaan.Ik heb 2 evenementen georganiseerd rondom thema kanker.ik heb toen niet alleen het medische naar voren gebracht,maar juist ook het gene wat je ernaast nog kunt doen,muziek en kunst was daar zeker een rode draad in.Ik ga 26 Sept in Bussum(waar ik woon) weer een nieuw evenement doen,misschien kunnen wij samen eens met elkaar in contact komen om te kijken hoe we met elkaar de”kracht” kunnen bundelen bij dit evenement.

  Met een hartelijke groet,
  Caroline Blokker
  http://Www.vhed.nl
  06 22402496

Laat een bericht achter...