Marc de Hond en Otwin van Dijk: “verplichte toegankelijkheid vastleggen in wet!”


Marc de Hond en PvdA-kamerlid Otwin van Dijk pleiten vandaag in dit opinieartikel voor een wet die toegankelijkheid voor iedereen verplicht stelt (bron: Joop.nl)

“Behandel mensen met een beperking niet langer apart”

Even boodschappen doen bij de supermarkt of een bezoek aan een museum of park. Een dagje winkelen en overnachten in een hotel. Of gewoon naar je werk in de ochtend. De normaalste zaak van de wereld. Helaas is dit niet vanzelfsprekend voor ons en ruim twee miljoen andere Nederlanders die een beperking hebben.

Wij worden elke dag geconfronteerd met diverse – voor de meeste mensen onzichtbare – obstakels. Het is onbegrijpelijk dat we er in Nederland nog steeds niet voor hebben gezorgd dat mensen met een beperking net zo volwaardig mee kunnen doen als mensen zonder beperking. Daarom is een radicale keuze nodig: leg wettelijk vast dat onze samenleving voor iedereen toegankelijk is. Of je nou een handicap hebt of niet.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof we in Nederland alles best goed geregeld hebben voor mensen met een beperking. Maar eigenlijk is dat maar schijn. We doen namelijk iets heel geks. Als een school niet toegankelijk is, dan bouwen we een aparte school. Of als het gewone openbaar vervoer niet beschikbaar is voor een rolstoel, dan laten we een apart rolstoelbusje achter een halflege streekbus aanrijden. Dat is niet wat wij willen. Wij willen een samenleving waarin we elkaar tegenkomen. Letterlijk. Waarin je in de bus zit met iemand met een beperking. Waarin je gewoon bij elkaar in dezelfde buurt woont. Een samenleving waarin niemand wordt beperkt of uitgesloten, maar waarin we er voor elkaar zijn en iedereen een gelijke kans krijgt om mee te doen.

In het buitenland is dit allang vanzelfsprekend. Zo was het in Amerika in 1990 al wettelijk geregeld; elke nieuwbouw en bij elke renovatie werd toegankelijkheid meegenomen. Binnen een paar jaar waren de meeste publieke gebouwen en voorzieningen gewoon toegankelijk. Voor iedereen. Daar kun je met een rolstoel gewoon overal naar binnen en als je blind bent, of een andere beperking hebt, zijn er ook voorzieningen. De ‘Americans with Disabilities Act’ heeft in 1990 gezorgd voor een enorme doorbraak in de toegankelijkheid van voorzieningen. Binnen enkele jaren bleken de meeste publieke gebouwen, restaurants, hotels, musea, parken, openbaar vervoer, zich moeiteloos te hebben omgeschakeld naar toegankelijkheid voor iedereen. Het kan dus wél. De wet zorgde in Amerika voor een andere manier van denken en doen. Het is inmiddels 25 jaar later, en in Nederland komen niet verder dan erover praten. Laten we het Amerikaanse voorbeeld volgen. Wie kan daar nou op tegen zijn?

Deze week stemt de Tweede Kamer over de ratificatie van het VN-verdrag voor mensen met een beperking. Maar ratificatie alleen is niet genoeg. Om echt verschil te maken kan de Tweede Kamer nog een stap verder gaan. En bepalen dat toegankelijkheid, voor iedereen, ook echt de norm wordt. En dat dit ook wettelijk wordt vastgelegd. Pas dan wordt toegankelijkheid voor iedereen echt vanzelfsprekend. En zal een architect terug naar de tekentafel worden gestuurd als bij een gebouw onvoldoende rekening is gehouden met mensen met een beperking. Het openbaar vervoer gewoon beschikbaar als je in een rolstoel zit. En scholen aangepast zodat elk kind daar les kan krijgen. Toegankelijkheid de norm maken, in plaats van de uitzondering. Laten we dat nu eindelijk eens regelen in Nederland.

Otwin van Dijk
Otwin van Dijk (PvdA)
Marc de Hond
Marc de Hond

10 gedachten over “Marc de Hond en Otwin van Dijk: “verplichte toegankelijkheid vastleggen in wet!”

  1. Ik hoop dat die toegangswet er door komt!! Nederland loopt echt achter op dit gebied, en vaak kost het (bijna) niets om het rolstoeltoegangelijk te maken.
    Het toppunt vind ik het bezoekerscentrum in amsterdam in het kader van het europesche voorzitterschap: dat is absoluut niet toegangelijk!!! Stoprand, modderpad + 15 cm drempel bij de ingang. Onvoorstelbaar! En volstrekt EU onwaardig. Als dit nuneen voorbeeld moet zijn van Nederland dan is het een enorme aanfluiting!

  2. Er mag ook weleens naar de energiebesparende inrichting van supermarkten gekeken worden. Tegenwoordig zijn de dagelijkse (verse) producten bijna onbereikbaar voor gehandicapten… Mag je je scootmobiel vóór het koelschap zetten en de glasdeur openen met je reumavingers. En vervolgens moet je dan maar hopen dat je scootmobiel net niet in het uitvalgebied van die deur staat. Om moedeloos van te worden. En dat omdat je alleen maar wilt eten.

  3. @Fred Witteveen: volgens deze wet hoeven treinen pas in 2030 (!) toegankelijk te zijn. Tot die tijd sta ik dus gezellig in de file als ik naar mijn werk ga, want bij het station bij mijn woonplaats is geen assistentie.

    Waarom worden er in nieuwe woningen niet standaard rolstoeldrempels gebruikt? Het zou prettig zijn als ik niet altijd allerlei drempelhulpmiddelen mee hoef te slepen. Alleen maar openbare gebouwen toegankelijk maken is niet voldoende om mensen met een beperking te laten participeren.

  4. Heren u vind mij aan uw zijde. Al jaren lang zijn er goede voornemens. Stel gewoon vanaf de dag dat Van Verdrag wordt geratificeerd de alle nieuwbouw en renovatie toegankelijk moet zijn. Kleinere bedrijven kunnen aanpassingen aftrekken van de belasting. MKB tevreden wij ook. Als oud voorzitter van de CG Raad heb ik menigmaal convenanten getekend iedere keer een andere smoes. Bouwbesluit kun je als burger niks mee. Met VN Verdrag wel.

    Jan troost

Laat een bericht achter...