Chemo-update 11: geen goed nieuws, ook geen slecht nieuws


Vanochtend hadden we een monteur over de vloer. Onze printer print geen zwart meer en maakt geen verbinding met WiFi. Na anderhalf uur sleutelen vertelde hij ons dat de printer wèl weer contact maakt met het netwerk, maar dat helaas de printkop niet meer te repareren was. Zijn advies was om toch maar een nieuwe printer te kopen. Vervolgens presenteerde hij ons de rekening voor zijn werkzaamheden: 120 euro… Voor een printer die het niet meer doet! En ter vergelijking: een nieuwe printer kost 200 euro. Ik keek Remona aan en zei: ‘hopelijk was dit voor vandaag ons slechtnieuwsgesprek’.

Om 14:00 uur was hèt gesprek met de oncoloog waar ik me net zoveel op verheugde als tegenop keek. Dat hing een beetje af van wat we te horen zouden krijgen. De arts ging ons de uitslag geven van de CT-scan van afgelopen maandag. Mijn droom was om vandaag te horen dat de chemo flink effect had gehad en dat mijn tumor enorm geslonken was. In mijn nachtmerrie was de tumor gegroeid en waren er uitzaaiingen tot in mijn oorlellen. De afgelopen dagen kon ik gelukkig ontspannen blijven in afwachting van de uitslag. Vandaag merkte ik dat ik toch best zenuwachtig was. Remona had dat gevoel gisteren al. De minuten tikten langzaam af naar twee uur vanmiddag.

Toen de oncoloog begon te praten had ik al snel door dat het droomscenario helaas niet is uitgekomen. Hij legde uit dat de drie rondes chemotherapie de tumor niet hebben laten slinken. De tumor was zelfs een klein beetje groter geworden. Daar tegenover stond dat mijn lymfeklieren iets waren verbeterd. Dat wijst er op dat er geen uitzaaiingen zijn. De overige organen waren schoon. Het slechte nieuws is dus dat chemo op mijn tumor nauwelijks effect lijkt te hebben, het goede nieuws is dat de tumor zich alléén in mijn blaas bevindt en dat deze dus – nog steeds – met een operatie te verwijderen is. Plan is nu om de operatie om mijn blaas, prostaat en lymfeklieren te verwijderen (dit zou sowieso binnen nu en twee maanden gebeuren) te vervroegen naar over drie à vier werken. Met de chemo’s gaan we nu dus stoppen; ik heb even de tijd om te herstellen en de focus komt vanaf nu volledig op de operatie. Het compartimentaliseren gaat door: wat er na de operatie gebeurt, zien we daarna wel weer.

Hoe moet ik me nu voelen over het nieuws van vandaag? Het had slechter gekund, en het had zeker ook beter gekund. Dat chemotherapie nauwelijks effect heeft is redelijk zeldzaam. Tja, dat heb ik natuurlijk weer. Aan de andere kant: zolang er een heldere route is naar herstel, hou ik daar aan vast. Die route is nog steeds niet veranderd: eerst chemo, dan de blaasoperatie. Pas als dit avontuur helemaal achter de rug is en we precies weten hoe de operatie gegaan is en of daarbij alle tumorcellen verwijderd zijn, kunnen we pas zeggen dat het nieuws van vandaag goed, redelijk of toch slecht was. Nou ja, behalve dat van die kapotte printer. Dat is vandaag al een slecht verhaal.


13 gedachten over “Chemo-update 11: geen goed nieuws, ook geen slecht nieuws

 1. BesteMarc
  Weet niet zo goed wat te zeggen. Heb zelf enige kennis van zaken dus weet hoe het zit en werkt.
  Ik zou zeggen:
  Hou je taai en blijf vertrouwen.
  Geniet verder van je gezin. Maar dat doe je al wel. Heerlijk is dat.
  Veel sterkte voor iedereen uiteraard.
  Lieve groeten,
  Coby Hoogeboom

 2. Dat is wel pech hebben, dat de chemo niet zijn werk heeft gedaan maar nu de tijd nemen om wat conditie te krijgen voor de operatie en hopen dat daarna alles wel goed is. En dat de printer het weer doet of een nieuwe gekocht is. Heel veel sterkte aan jullie allemaal en knap dat je dit met zoveel mensen wilt delen

 3. Lieve Marc, jammer dat de chemo zijn werk niet heeft gedaan maar nu ga je je opmaken voor de operatie en deze keer gaat het hopelijk lukken en kan je ons goed meedelen. Hou je taai samen met Remona en de kids.
  Liefs en een dikke kus. Atie

 4. Heel veel sterkte en wat een optimisme hebben jullie heerlijk dat is positieve houvast. Hoop dat na de operatie de ☀️🌞 voor jullie gaat schijnen. Liefs Frieda

 5. Marc, ken je het boek Eten tegen kanker, geschreven door 2 artsen Béliveau en Gingras, geen geitenwollen sokken, en aanvullend op medische behandelingen.

 6. Beste Marc,
  Ik volg je blogs op de voet en leef ontzettend met jou en je gezin mee.
  Zoals nu ook, (als emotioneel ei dat ik ben) zit ik met tranen in m’n ogen. Gewoon omdat ik jullie het ‘goed nieuws gesprek’ zo enorm had gegund!
  Wat fijn dat het ook niet een volledig slecht nieuws gesprek is geweest.
  Die operatie… laten we hopen (sommige bidden) dat die jouw uitkomst zal zijn! Dat daarmee weg gehaald wordt wat weg gehaald moet worden, en behouden blijft wat behouden moet worden..
  • wat ben je toch een kanjer! Met zoveel doorzettingsvermogen en zoveel mogelijk positiviteit!! •
  .
  Misschien wil je het niet lezen, maar hier is de strijd ook nog niet klaar… we gaan een beetje gelijk met je op qua events…

  Hou je taai, blijf deze spirit bezitten!
  Geniet zoveel mogelijk van Remona en de kinderen en andere die je dierbaar zijn!

  Vanaf een afstand gezegd: veel respect voor je!!! Hoe je het doet en hoe je het volhoud!🌹

  1. Ach, i came to check how you guys were doing doing and then I read this… I just want to let you know that I’m giving positive thoughts/vibes and hope it helps I so wish you all the best, keep on fighting… why can life be so unfair…. enjoy every second. Sterkte

Laat Marc weten wat je ervan vindt... reageer op dit artikel!