“Het is tijd voor een Nederland 2.0”


Voortschrijdend inzicht derde solovoorstelling van Marc de Hond

Theatermaker en presentator Marc de Hond staat dit theaterseizoen opnieuw op de planken. Met zijn solovoorstelling Voortschrijdend inzichttourt hij langs de Nederlandse theaters. Het is de derde theatervoorstelling van De Hond, die eerder in het theater stond met Scherven brengen geluk, waarin hij het 12,5-jarig jubileum van zijn dwarslaesie vierde, en met Wie bang is, krijgt ook klappen, een voorstelling over angsten en hoe deze te overwinnen, aan de hand van het bijzondere levensverhaal van zijn opa. Met Voortschrijdend inzicht kiest De Hond opnieuw voor een persoonlijke insteek: de geboorte van zijn dochter en zoon en de wereld die hij voor hen achterlaat. “Ik pleit voor een Nederland 2.0. Hoe eerder we beginnen met bouwen, hoe beter!”

Poster Voortschrijdend Inzicht
Poster Voortschrijdend Inzicht

Marc de Hond (41) is presentator, schrijver, spreker, dagvoorzitter en sinds enkele jaren ook theatermaker. Hij werkte als radio-dj bij 3FM, presenteerde diverse tv-programma’s, gaf TED Talks, schreef het boek Krachten het kinderboek De fantastische scheve toren van Pisa, regisseerde en produceerde de documentaire Giel! De doorbraak van een shockjock en speelde in het Nederlands Rolstoelbasketbalteam.

Sinds 2015 staat hij met zijn solovoorstellingen in het theater. “Een droom die uitkomt. Ik wist altijd al dat ik graag in het theater wilde staan, maar ik had er nog geen concreet plan voor. Tot ik een dwarslaesie kreeg, leerde om daar goed mee om te gaan, en mijn verhaal met mensen wilde delen. Een geluk bij een ongeluk!”

De Hond is inmiddels expert op het gebied van verandering, het thema van Voortschrijdend inzicht. De Hond: “Dat ging natuurlijk tegen wil en dank; nadat ik in 2002 een dwarslaesie kreeg, deed ik er alles aan om weer te kunnen lopen. Dat lukte uiteindelijk, maar met veel moeite en niet op een manier waar ik gelukkig van werd. Ik heb mijn dwarslaesie toen omarmd, heb er een boek over geschreven, een theatervoorstelling over gemaakt en ik deel mijn ervaring in het omgaan met verandering in lezingen. In Voortschrijdend inzichtleg ik het publiek uit dat mensen vaak vooraf enorm opzien tegen verandering en dat we er, als het er echt op aankomt doordat we gedwongen worden te veranderen, veel beter in blijken te zijn dan we vooraf denken.”

Volgens De Hond gaat het erom welk verhaal je jezelf vertelt. “Wij zijn heel goed in staat om onszelf van alles wijs te maken, zolang dit in ons voordeel werkt. Op een uitvaart zeggen mensen bijvoorbeeld al snel dat de overledene in ieder geval een mooie leeftijd heeft bereikt, dat hij gelukkig geen pijn heeft geleden, of dat het Gods wil was. Toen ik mijn handicap kreeg, vertelde ik mijzelf dat het mooi was dat de verlamming niet wat hoger zat, anders kon ik alleen mijn hoofd nog maar bewegen.”

De Hond noemt een aantal voorbeelden van feitelijke onjuistheden, die zo vaak gezegd zijn dat ze als waarheid zijn gaan voelen. “Na het zwemmen mag je een half uur niet eten. Vaccinaties veroorzaken autisme. Amerika is ontdekt door Columbus. En nog zo een: Maria was maagd en werd zwanger. Aantoonbaar onjuist, of zeer onwaarschijnlijk, omdat er geen enkel objectief bewijs voor is. Toch zijn er heel veel mensen, zelfs best slimme mensen die verder goed functioneren, die hiervan overtuigd zijn. Voor onze hersenen maakt het gewoon niet uit of wat wij geloven feitelijk klopt. We hebben duizenden jaren geloofd dat de zon om de aarde draaide en dat de aarde plat was – en toch hebben we prima kunnen leven.”

Een andere verandering waar de mens moeilijk mee om kan gaan, is klimaatverandering: een belangrijk onderdeel van zijn voorstelling. De Hond: “De meeste mensen willen best hun CO2-uitstoot verminderen, maar pas op de lange termijn, en het mag nauwelijks ten koste gaan van hun leefgenot. Er zijn veel mensen die liever vasthouden aan de 3% a 8% klimaatwetenschappers die zeggen dat het niet of niet helemaal bewezen is dat de mens bijdraagt aan de opwarming van de aarde, dan dat ze de vervelende consequenties onder ogen zien die klimaatverandering met zich meebrengt. Of zichzelf wijsmaken dat het nog 100 tot 200 jaar duurt voordat het echt mis gaat, en dat tegen die tijd vast wel een oplossing is gevonden.”

Sinds hij vader is van een dochter en zoon, is De Hond erg bezig met klimaatverandering. “Ik vind dat we niet moeten wachten met maatregelen tot we 100% zeker weten dat er iets vreselijks gaat gebeuren; ook als slechts voor 15% zeker zou zijn dat ons iets naars te wachten staat, moeten we iets doen. Wij dragen de verantwoordelijkheid voor de Nederlanders van de volgende eeuw: voor onze kinderen, onze kleinkinderen. We moeten klimaatverandering echt veel serieuzer gaan nemen. Ons land ligt grotendeels onder NAP, als de zeespiegel gaat stijgen krijgen wij daar als eerste enorm veel last van. Ik vind het bizar dat dit amper een thema is tijdens de verkiezingen. Het gaat constant over terrorisme, terwijl daar nauwelijks Nederlanders aan dood gaan. Vijftien jaar geleden probeerde een persoon een bom in zijn schoenen aan boord van een vliegtuig te smokkelen. De aanslag mislukte maar toch moet iedereen nog steeds zijn schoenen uitdoen en laten controleren voordat hij een vliegtuig in mag. De piloten zitten nog steeds achter een soort kluisdeur. We hebben een nationale terrorisme coördinator en een veiligheidsapparaat dat hier voortdurend mee bezig is. Prima natuurlijk, dat is ook belangrijk, maar een mogelijk grote structurele dreiging voor ons land – de klimaatverandering – staat volledig op de achtergrond. Ik voorzie een toekomst waarin men over 100 jaar een straat die genoemd is naar Mark Rutte van naam wil veranderen, omdat Rutte zal worden gezien als de premier die het voor het zeggen had toen we wisten wat er aan kwam maar we er niets aan deden. Ik mis urgentie en ik mis ambitie.”

Oplossingsgericht als De Hond is, denkt hij dat er een aantal manieren zijn om op een goede manier met klimaatverandering om te gaan. “We moeten zorgen voor een significante reductie van de CO2-uitstoot, zowel in Nederland als in andere landen. Het is toch vreemd dat we Amerika niet boycotten nu ze uit het Klimaatakkoord van Parijs stappen? Verder moeten we massaal bomen planten, overal op aarde. We kappen regenwouden, terwijl die nu juist meer dan ooit nodig zijn. Ik weet echt niet hoe ik dat mijn kleinkinderen later uit moet leggen. Natuurlijk moeten daarnaast onze dijken fors verhoogd worden. En we moeten investeren in de hoger gelegen delen van ons land. Schiphol ligt onder NAP, misschien kunnen we beter een groot vliegveld aanleggen in het oosten van Nederland.”

En wat nu als daadwerkelijk de dijken breken? “Dan moeten we allang bedacht hebben waar we heen kunnen vluchten. Niemand wil de rest van zijn leven in armoedige witte tentjes verblijven. Dus moeten we zorgen voor een fatsoenlijke en veilige plek. Een Nederland 2.0. Laten we op zoek gaan naar de ideale plek waar het straks het veiligst is, kopen we daar een goed stuk grond. Hoe eerder we daar beginnen met bouwen, hoe beter. Kijk naar het verschil tussen New York in 1900 en hoe die stad er nu uitziet!”

Wordt een bezoek aan zijn theatervoorstelling een avond vol kommer en kwel? De Hond: “Welnee! Net als bij mijn vorige voorstellingen verkondig ik mijn boodschap met veel humor. Maar ik wil mijn publiek wel iets meegeven, hen ook een zinvolle avond bieden.Verandering is niet iets om bang voor te zijn. Het is een mooie kans om het roer om te gooien. Ik hoop met mijn voorstelling mensen bewust te maken van hun capaciteit om hun eigen hersenen te manipuleren. Wat je denkt, vindt en gelooft is niet iets dat je ‘overkomt’, maar iets waar je voor kunt kiezen. En ik kies ervoor om wat ik denk en geloof zo veel mogelijk te baseren op wetenschappelijk aantoonbare feiten. Niet op wat mensen vroeger van iets vonden, maar op wat ik vermoed dat de generatie van mijn kinderen er later van zal vinden.”

Voortschrijdend inzicht speelt tot mei 2019 in theaters in heel Nederland.
Kijk voor de speellijst op www.marcdehond.nl/speellijst

 


Rotterdam krijgt het EK Rolstoelbasketbal 2019

Voor het eerst live rolstoelbasketbal op de Nederlandse tv?

ROTTERDAM – De IWBF Europe heeft vandaag bekend gemaakt dat Nederland volgend jaar juni het EK Rolstoelbasketbal voor vrouwen mag organiseren. Basketbalcommentator en ex-international Marc de Hond is blij met dit nieuws: “Onze dames zijn kersvers wereldkampioen, het is schitterend dat zij volgend jaar voor een Oranje-publiek mogen gaan strijden om de Europese titel èn een ticket voor de Paralympische Spelen in Tokio 2020.”

Live op televisie

De uitzendrechten van het evenement zijn nog niet vergeven. De Hond: “Reden dat we geknokt hebben om dit EK naar Nederland te halen, is omdat we Nederland willen laten zien hoe spectaculair aangepaste topsport is. We hebben gezien wat een enorme impuls het heeft gegeven aan andere ‘kleinere’ sporten zoals beachvolleybal en damesvoetbal op het moment dat een EK of WK in ons land werd gehouden. Het is dan voor de Nederlandse televisie makkelijker om wedstrijden live op tv te brengen. Of dat bij de NPO is of bij een commerciële zender maakt ons niet uit; de uitzendrechten zijn vergeleken met andere sporten heel goedkoop. In landen als Engeland, Duitsland en Italië is rolstoelbasketbal een groot succes op tv. Ik hoop dat er eindelijk een zender is die zijn nek uitsteekt en de Nederlandse kijker laat zien hoe spectaculair live rolstoelbasketbal is.”

Op het EK strijden Groot-Brittannië, Duitsland, Turkije, Spanje, Frankrijk en Nederland om de Europese titel. De eerste vier teams plaatsen zich bovendien voor de Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo. Het toernooi wordt van 29 juni tot 8 juli 2019 gehouden in Topsportcentrum Rotterdam.

Publiek in het water bij nieuwe voorstelling van Marc de Hond

Op woensdag 17 oktober 2018 beleeft de nieuwe theatervoorstelling van Marc de Hond een bijzondere voorpremière: de cabaretier zal optreden voor een publiek dat volledig in het water ligt. In Voortschrijdend Inzicht vraagt De Hond zich af hoe het komt dat bewoners van een land dat grotendeels onder zeeniveau ligt, zich zo weinig zorgen maken over klimaatverandering: “Als ik naar een goede horrorfilm ga, weet ik dat ik niet in gevaar ben maar voel ik mij toch onveilig. Als het over de opwarming van de Aarde gaat dan is dat precies andersom: ik weet dat het bloedlink is maar ik voel het niet. Het leek mij bijzonder dit verhaal over Nederland dat onder water komt te liggen, te vertellen aan Nederlanders die in het water liggen.” Zwembad Aquamar in Katwijk, het meest duurzame zwembad van Nederland, verandert daarom voor één avond in een theater, waarbij het publiek gedurende de voorstelling steeds dieper in het water komt te liggen.

De Nederlandse overheid bereidt ons land voor op een zeespiegelstijging van maximaal 1,5 meter per eeuw. Toen De Hond vorig jaar in de New York Times las dat een opwarming van de Aarde van tussen de 4 en 8 graden in het jaar 2100 ook serieus tot de mogelijkheden behoort, besloot hij zich te gaan verdiepen in klimaatverandering. “Mijn zoon en dochter gaan dat meemaken. Als dat scenario uitkomt stijgt de zeespiegel tussen de 10 en 40 meter. Daar zijn geen dijken meer tegenop te bouwen.” In Voortschrijdend Inzicht pleit De Hond ervoor niet alleen CO2 te reduceren en de dijken op te hogen, maar voor de zekerheid ook alvast een hooggelegen stuk land te kopen in Oost-Europa waar we nu alvast kunnen gaan bouwen aan een state-of-the-art vluchtelingenkamp voor onze kinderen en kleinkinderen. “Ik kan me voorstellen dat dit verhaal heel anders bij mijn publiek binnenkomt als ze zelf onder water liggen. Bij mijn eerste voorstelling die over mijn dwarslaesie ging, heb ik alle stoelen in het theater vervangen voor rolstoelen en dat had toen een enorme impact.”

Duurzaamste zwembad van Nederland

Zwembad Aquamar in Katwijk is deze zomer geopend. Het zwembad is een uiterst duurzame zwemaccommodatie. Het is uitstekend geïsoleerd, maakt gebruik van de modernste technieken en het is voor een groot deel voorzien van zonnepanelen. Ook wordt het nieuwe zwembad voorzien van een modern ventilatiesysteem, wordt er gebruik gemaakt van HR++ glas en andere duurzame technieken, zoals warmteterugwinning uit zowel de luchtbehandeling als het zwem- en douchewater. De toiletten worden doorgespoeld met regenwater en voor de verlichting wordt gebruik gemaakt van 100% LED.

Omgaan met verandering

Het leven van Marc de Hond is één grote aaneenschakeling van verandering: hij ging van internetondernemer tot 3FM-dj en van keeper bij voetbal tot rolstoelbasketballer bij Oranje. In zijn nieuwe theatervoorstelling Voortschrijdend Inzicht legt De Hond uit hoe hij tegen wil en dank expert werd in omgaan met verandering. Hij vertelt over zijn veranderende kijk op religie, monogamie, Zwarte Piet en de manier waarop wij omgaan met het milieu. Tot grote verbazing van De Hond is klimaatverandering nooit een serieus thema bij verkiezingen, is er slechts sporadisch aandacht voor

in de media, en lijken veel Nederlanders het vooral een probleem voor de hele lange termijn te vinden. Met een toer langs vele Nederlandse theaters probeert De Hond de kijk van zijn publiek op klimaatverandering te veranderen.

VOORTSCHRIJDEND INZICHT is een inspirerend, inzichtelijk en optimistisch verhaal over omgaan met verandering, voor iedereen die eindelijk eens de knop om wil zetten of de knoop door wil hakken. Een absolute aanrader voor iedereen die weleens piekert over klimaatverandering, cultuurverandering of geslachtsverandering.

Tickets voor de bijzondere voorpremière in zwembad Aquamar in Katwijk zijn hier te bestellen. Op donderdag 18 oktober gaat de voorstelling officieel in première in Theater Griffioen in Amstelveen en voert daarna tot en met mei 2019 langs theaters in heel Nederland. De complete landelijke speellijst staat op www.marcdehond.nl/speellijst.

Zoon voor Marc de Hond en Remona Fransen

Presentator en theatermaker Marc de Hond en oud-atlete Remona Fransen zijn dinsdag 31 juli ouders geworden van een zoon: James Harry Lion de Hond. Moeder en zoon maken het goed.
“De naam is Hond, James de Hond”, meldt het trotse koppel woensdag op Facebook.

Het is niet het eerste kind voor het tweetal. Anderhalf jaar geleden beviel Fransen (32) al van een dochter, Livia Jasmin.

De Hond (40) en Fransen ontmoetten elkaar op trainingscentrum Papendal, waar hij trainde als rolstoelbasketballer van het Nederlands team en zij als succesvol atlete op de zevenkamp. Inmiddels zijn ze ruim zeven jaar samen.

“Niet de mens is beperkt, maar zijn omgeving”

Marc de Hond is presentator, schrijver, spreker, dagvoorzitter en in september start zijn derde theatervoorstelling. Sinds 2002 is hij afhankelijk van een rolstoel door een dwarslaesie. Loes en Marieke – redactieleden van dit tijdschrift – vragen aan hem hoe toegankelijk Nederland is, hoe goed de overheid het doet en of hij zelf wel eens klaagt.

Tijdschrift voor klachtrecht / interview met Marc de Hond / tekst: Marieke Ruitenburg en Loes Wijnbergen

Marc woont met zijn gezin in Badhoevedorp. De woning is volledig rolstoeltoegankelijk. Dat gold niet voor de groentewinkel in de buurt.

‘Er was een hoogteverschil tussen de stoep en de groentewinkel. Daardoor moest ik in m’n rolstoel met een acrobatische sprong de winkel in en uit. De groenteman vertelde me dat hij de gemeente al vaker had gevraagd om het hoogteverschil te egaliseren. Ik vroeg hem of hij het goed vond als ik een klacht over hem zou indienen. Dat vond hij prima. Ik heb toen een mailtje naar de gemeente gestuurd en binnen een week was het geregeld! Dat een mailtje volstond, vond ik wel bijzonder. Ik vroeg me wel meteen af waarom dat niet eerder kon.’

Is er voldoende aandacht voor de behoefte van mensen met een beperking?

‘Wat is “voldoende”? Alles is relatief. Sommige mensen met een beperking zien alles wat er voor hen geregeld wordt als een gunst. Ik zie het als een recht. Niet de mens is beperkt, maar de ontoegankelijke omgeving is beperkt. Dat is een heel ander perspectief.En dan is er nog een hoop te verbeteren in Nederland. Ik loop er dagelijks tegenaan dat mijn omgeving niet goed is ingesteld op een rolstoel. Bij het ontwerp van een gebouw of voertuig is er vaak geen rekening mee gehouden dat het ook toegankelijk moet zijn voor mensen in een rolstoel. Een hellingbaan in het ontwerp meenemen – in plaats van eerst een trap en dan later een rolstoelliftje erbij plaatsen – kost niets extra. De aanpassingen achteraf kosten juist geld. Het voelt ook veel gastvrijer als er een goede en bruikbare voorziening is.’

Niet de mens is beperkt, maar de ontoegankelijke omgeving is beperkt. Dat is een heel ander perspectief.

Bij Tijd voor Max – uitzending donderdag 26 februari 2015 – vertelde je dat je – mocht je in een rolstoelontoegankelijk theater moeten optreden – achterin de zaal zou binnenkomen en je dan door bezoekers op het podium zou laten tillen.

‘Ik heb geen vaste werkplek. Ja, het theater, maar ieder theater is anders. Vaak hebben theaters in het artiestendeel geen rolstoeltoilet. Ik vind het niet nodig om optredens om die reden te gaan afzeggen. Dan moet er dus iets worden verzonnen. Desnoods ga ik buiten ‘wild katheteriseren’.

Een enkele keer heeft publiek op de eerste rij me in mijn rolstoel op het podium getild. Dan begin ik mijn show met de opmerking ‘ik heb nog niets gedaan en u draagt me nu al op handen’. Dat klinkt als een aardige binnenkomer, maar is toch een ongemakkelijk begin van de show. Het alternatief is dat ik me voordat het publiek de zaal binnenkomt al door de technici laat tillen en dan op het podium achter het gesloten gordijn wacht tot het tijd is.’

Nederland heeft het VN-gehandicaptenverdrag ondertekend. Sinds 1 januari 2017 zijn, bijvoorbeeld, rolstoeltoiletten geen gunst meer, maar een recht. Wat ziet Marc daarvan in de praktijk?

‘Het is een kip-/eiverhaal’, zegt Marc. ‘De horeca zegt “We krijgen nooit klachten over rolstoelontoegankelijkheid” en “Er komt nooit iemand in een rolstoel”. Ze vragen zich niet af of dat wellicht komt omdat mensen eerst uitzoeken of een gelegenheid een rolstoeltoegankelijk toilet heeft. Als dat niet zo is, bezoekt men die gelegenheid niet. Dan krijg je dus ook geen klachten.

Het ontbreken van gehandicaptentoiletten in de openbare ruimte en bij winkeliers is ook een groot manco. Heus niet iedere eenmanszaak kan en hoeft duizenden euro’s te investeren om ruimte te maken voor een invalidentoilet. Maar dan zou er een gezamenlijk invalidentoilet in de nabije omgeving moeten zijn. En natuurlijk horen alle winkeliers dan te weten waar het invalidentoilet zit, zodat ze hun klanten snel de weg kunnen wijzen’. Ter verduidelijking legt Marc uit dat rolstoelgebruikers vaker naar het toilet moeten dan mensen zonder loopbeperking en meestal ook meteen.

Hij vervolgt: ‘Het is niet nodig om iedere individuele winkelier hierover aan te klagen, maar wel als zij gezamenlijk niets ondernemen. Nu worden de gebruikers de dupe in plaats van de winkeliers die een wettelijke verplichting niet nakomen. Iedere gemeente kan dit ook als voorwaarde in de vergunning opnemen!

Hij hoopt op een proefproces met als uitgangspunt dat winkeliers of horeca gezamenlijk een voorziening horen te treffen. Dat is een creatieve oplossing.

En de winkelier die geen geld of ruimte voor een rolstoeltoegankelijk toilet heeft? Die moet verplicht worden om op zijn winkelruit bekend te maken waar in de buurt wèl een rolstoeltoegankelijk toilet is. Doet de winkelier dit niet, dan betekent dat een boete.’

De gemeente denkt sterk vanuit haar eigen organisatie en niet vanuit de mens.

In Marc’s verhaal staat de boodschap van creativiteit en oplossingsgerichtheid centraal. Dat mist hij nog wel eens bij de overheid. Zijn verhuizing van Amsterdam naar Haarlemmermeer illustreert dit.

‘Twee weken na mijn inschrijving in de gemeente Haarlemmermeer ontving ik een brief van de gemeente Amsterdam. Ik dacht dat het een soort bedankbrief van de gemeente zou zijn vanwege de tijd die ik in Amsterdam heb gewoond en gewerkt en dat de gemeente me veel geluk wilde wensen in mijn nieuwe woonomgeving. Maar nee: ik moest mijn rolstoel nog inleveren. De ‘oplossing’ was om bij de gemeente Haarlemmermeer een Wmo-aanvraag voor een nieuwe rolstoel in te dienen. Binnen een week kwam er iemand van de gemeente Haarlemmermeer langs met de mededeling dat de leverancier een rolstoel uit de voorraad zou uitzoeken. Nu is mijn rolstoel volledig op maat gemaakt en letterlijk op de millimeter afgesteld, anders krijg ik klachten. Het alternatief was een persoonsgebonden budget (pgb), waarmee ik mijn eigen rolstoel kon aanschaffen. Dat heb ik uiteindelijk gedaan, maar waarom moet het zo ingewikkeld? Ik had een prima, volledig op mijn behoefte afgestemde rolstoel. Die wegdoen is toch kapitaalvernietiging? En een nieuwe was echt niet nodig. Kunnen gemeenten onderling geen overname regelen? En, mocht dat echt niet kunnen, dan zou het in ieder geval meer dienstverlenend zijn als de gemeente Amsterdam mij voldoende tijd zou geven om de rolstoel in te leveren, bijvoorbeeld vier maanden. De gemeente denkt sterk vanuit haar eigen organisatie en niet vanuit de mens.’

Wat staat er nog op Marc’s actieprogramma?

Marc wijst op de lokale verschillen in parkeervoorzieningen voor gehandicapten, zoals het wel of niet betalen op een algemene parkeerplaats. Hij moet altijd als hij in een andere gemeente komt, eerst Googelen om te kijken of hij met zijn invalidenparkeerkaart wel gratis mag staan. Dan hopen dat die info up-to-date is want het beleid wil nog weleens veranderen. Een ander punt zijn te krappe gehandicapten­parkeerplaatsen of parkeerplaatsen die tegen een hoge stoep aanzitten. Een rolstoelgebruiker kan dan niet zelfstandig de auto uit. Er wordt gewoon niet over nagedacht, stelt hij. Als de overheid zich hiervan bewust wordt, is er al veel verbeterd.

Welke organisatie zou hij een pluim willen geven en waarom? Ook dit antwoord komt meteen:

‘De Efteling, want daar weten alle medewerkers precies waar de rolstoeltoiletten zijn. Dit in tegenstelling tot zijn ervaring bij de Nationale ombudsman. Hij was daar een keer voor een presentatie en wilde het toilet gebruiken. De baliemedewerkster wist niet waar het rolstoeltoilet was net zo min als haar collega’s.  Dat voelde dan ook niet gastvrij, terwijl zijn komst bekend was.’

Er komt pas een verandering als we er niet meer omheen kunnen. Tot die tijd blijft men handelen zoals vanouds.

Wat zou hij doen als hij burgemeester zou zijn?

Marc zou allereerst kijken welke bedrijven of personen vooruitstrevend zijn in hun dienstverlening. Hen zou hij voor jaarlijkse bijeenkomsten uitnodigen en dan ideeën en ervaringen uitwisselen om de gemeente net zo klantvriendelijk te maken. Zo zou een gemeente bijvoorbeeld een kaart kunnen maken waarop alle rolstoeltoegankelijke toiletten in de gemeente staan afgebeeld.

Ook zou hij met deze organisaties of personen een langetermijnvisie willen ontwikkelen.

‘Je kunt natuurlijk wachten tot de hele maatschappij zich bewust is van de noodzaak tot verandering, maar je kunt er ook voor kiezen om als maatschappij nu al te werken aan veranderingen die in 2050 nodig zijn.

Dat alles altijd al zo is gegaan, is geen reden om het zo te laten. Dat gebeurt nu echter wel, veelal vanwege onvoldoende kennis en een gebrekkige visie. Voortschrijdend inzicht is er wel, en toch blijven kwalijke situaties vaak lang ongewijzigd voortduren. Denk aan asbest: in 1930 wist men al dat het slecht was en tot 1970 bleef asbest in gebruik. Hetzelfde geldt voor roken: in de jaren 70 was al bekend dat roken gezondheidsproblemen veroorzaakt. Er komt pas een verandering als we er niet meer omheen kunnen. Tot die tijd blijft men handelen zoals vanouds.’

Welke boodschap wil je de lezers van het Tijdschrift voor Klachtrecht meegeven?

‘Denk vanuit de burger! Een bedrijf als Coolblue heeft dat begrepen. Hun website en hun producten zijn echt niet veel beter dan die van vele andere webwinkels. Ze concurreren op het gebied van dienstverlening en klantgerichtheid. Die aanpak bestaat bijvoorbeeld uit leuke mails na je aankoop, grapjes op het pakket dat je ontvangt en een uitstekende dienstverlening. Zo worden producten teruggenomen zonder dat er kritische vragen worden gesteld. Dat zou de overheid ook moeten doen. Als je belasting hebt betaald, zou het leuk zijn om een bedankje te krijgen: ‘Fijn dat u hebt betaald’. Waarom doet de Belastingdienst dat niet? Die laat zich alleen horen als je nog niet hebt betaald.’

Als je belasting hebt betaald, zou het leuk zijn om een bedankje te krijgen: ‘Fijn dat u hebt betaald’

Meer mensen op tv met een beperking, die nièt over hun beperking praten…

Als iemand met een handicap op tv komt, dan is de boodschap vaak: “oh, wat zielig” of “oh, wat knap”. Zelf mag ik zo nu en dan aanschuiven in talkshows op de Nederlandse tv, en dan gaat het vaak over toegankelijkheid, dwarslaesies of de Paralympische Spelen. Het lijkt me goed dat als het over die onderwerpen gaat, dat mensen met een beperking daar zelf over aan het woord komen (omdat zij daar gewoon heel veel verstand van hebben). 

Maar het lijkt me ook heel goed dat er meer mensen met een beperking op tv komen, die het NIET over hun beperking hebben. Mensen die heel veel verstand hebben van iets anders. Daarom sluit ik mij graag aan bij de oproep van nieuwslezer Matijn Nijhuis en pleitte ik in De Telegraaf gisteren voor een soort talentenjacht om op zoek te gaan naar mensen die (toevallig) een beperking hebben maar heel goed kunnen praten over iets anders. De kop boven het artikel “X-Factor voor gehandicapten” gaf sommige mensen het idee dat ik op zoek ben naar zang of danstalent. Voor de duidelijkheid: als je goed kunt zingen of dansen, dan zijn daar al allerlei programma’s voor. Ik hoop dat je daar (ook als je een handicap hebt) gewoon aan mee kunt doen.

De talentenjacht die ik voor ogen heb gaat om iets anders:

Denk jij dat jij in aanmerking komt? Mail me dan even met jouw verhaal & gegevens!

 

Vaderliefde: ‘Thuiskomen was nog nooit zo leuk’

Presentator en theatermaker Marc de Hond (40) wist altijd al dat hij vader wilde worden, maar dan wel met de juiste persoon. Inmiddels hebben hij en vriendin Remona met behulp van ivf een dochter gekregen: Livia (1) en is hun zoon in aantocht. ‘Als alles goed gaat, zijn Livia en haar broertje straks een twee-eiige tweeling met anderhalf jaar ertussen.’

Bron: ‘Ouders van nu‘, tekst: Fleur Baxmeier foto’s: Cees Rutten

Z’n hele leven al woonde Marc in hetzelfde postcodegebied. Maar toen kwam Livia eraan en wilden zijn vriendin Remona en hij toch nét iets meer ruimte en een tuin, dankuwel. Zo kon het gebeuren dat Buitenveldert werd verruild voor Badhoevedorp, waar ze de volledige benedenverdieping van een flatgebouw tot hun beschikking hebben. Marc gokte dat ‘ie zijn oude buurtje erg zou gaan missen, maar niks hoor. Sterker nog: waar hij vroeger na een optreden nog even bleef kletsen met het publiek, kan ‘ie nu niet wáchten om naar huis te rijden. De belangrijkste reden: Livia, natuurlijk. En dan stiekem hopen dat ze nog wakker is als hij rond middernacht thuiskomt, zodat ze nog even kunnen kroelen en knuffelen. ‘Ik verheug me er elke keer als ik de deur uitga op om weer thuis te komen.’

Wist je altijd al dat je vader wilde worden? ‘Ja, maar alleen als ik de juiste persoon tegen zou komen. Ik heb op mijn 12emeegemaakt dat mijn vader en stiefmoeder uit elkaar gingen. Dat was voor mij heel heftig, omdat het een pijnlijke en nare scheiding was. Dat wilde ik mijn eigen kinderen niet aandoen. Niet dat je alles van tevoren kunt voorspellen, maar ik wilde in ieder geval het gevoel hebben dat het voor het leven zou kunnen zijn. Ik heb heel lang gezocht naar een meisje met wie ik het lang kon uithouden, maar meestal werd ik na een paar weken of zelfs maar een paar dagen al gek van iemand. Misschien lag dat niet alleen aan die meisjes en was ik er zelf nog niet klaar voor, maar ik heb nooit gedacht: laat ik maar met minder genoegen nemen. Ook niet toen ik in 2002 een dwarslaesie opliep. Er zijn veel mannen met een dwarslaesie die linksom of rechtsom toch kinderen kunnen krijgen. Je weet pas of het lukt als je het gaat proberen. Daarbij speelt wel mee dat het voor de kwaliteit van je zaad niet goed schijnt te zijn om de hele dag te zitten, maar dat bleek bij mij uiteindelijk niet het probleem te zijn.’ 

Wat was bij jou wel het probleem? ‘Op zich is alles bij mij in orde, maar orgasmes gaan door mijn dwarslaesie wat lastig. Als ze al gaan, dan is het moeilijk om het zo te timen dat het precies op het goede moment op de goede plek komt. Met dat gedeelte hebben we bij zowel de eerste als de tweede hulp gekregen. Wat wel grappig is, is dat we voordat we naar Badhoevedorp verhuisden tegenover de VU-polikliniek woonden waar mensen worden geholpen bij het zwanger worden. Ik noem geen namen, maar jarenlang heb ik daar de ene na de andere BN’er naar binnen zien lopen. We moesten dus uitkijken dat onze buren niet zagen dat wij er naar binnen glipten. Dat is een proces van ongeveer twee jaar geweest, waarbij we één IVF-behandeling hebben gehad met meerdere terugplaatsingen. De eerste terugplaatsing resulteerde in een zwangerschap, maar het was geen gezond embryo. De tweede terugplaatsing leverde niets op, de derde was Livia. Ons tweede kindje komt uit dezelfde lichting, waarbij de eerste terugplaatsing niks opleverde en de tweede een jongetje is. Als alles goed gaat, zijn Livia en haar broertje straks een twee-eiige tweeling met anderhalf jaar ertussen.’ 

Wordt het uiteindelijk een drieling?‘Ons idee is altijd geweest dat we meerdere kinderen wilden, maar het was afwachten hoe het zou gaan als Livia er eenmaal was. Als je je handen vol hebt aan eentje, dan is een tweede geen goed plan. Gelukkig bleek Remona een natuurtalent; het gaat allemaal zo vanzelf. Bij mij ook, maar bij haar helemaal. We gingen er vanuit dat het zo weer drie of vier jaar zou kunnen duren voordat Remona in verwachting zou zijn van een tweede, maar het was al binnen twee maanden raak. Het kon allemaal zo snel omdat we nog een collectie embryo’s over hadden van de vorige keer. Al die andere handelingen hoefden we niet weer te doen; het was een kwestie van goed ontdooien en terugplaatsen. Er zit er nu nog eentje in de vriezer, waarvan ik nog niet weet of we die gaan ontdooien. Aan de ene kant vind ik dat we heel blij moeten zijn met wat we nu hebben, aan de andere kant weet ik niet of we er eentje gaan achterlaten. Oh, wacht even, ik zie dat Livia kastjes opentrekt waar ze niet in mag.’ Even later, nadat hij Livia vermanend heeft toegesproken: ‘Omdat ze ons nu echt verstaat, schijnt dit het moment te zijn dat we moeten beginnen met opvoeden en uitleggen waarom dingen wel of niet mogen.’

Ben jij een strenge vader?‘Al voordat Livia er was, keken Remona en ik vaak naar andere ouders: die doen het goed, die pakken het minder handig aan. Ik vind niet dat ik boos hoef te worden over iets wat Livia niet begrijpt, maar ons doel is wel dat we straks kinderen hebben die naar ons luisteren. Ik vind het vervelend als ik gezinnen zie bij wie de kinderen de baas zijn. Om duidelijke grenzen te trekken, is het noodzakelijk dat je je kind af en toe even laat schrikken. En ja, dan moet ze soms even huilen. Dat is niet leuk, maar het is voor een goed doel. Remona heeft zich over al dit soort onderwerpen heel goed ingelezen. Ik zoek af en toe iets op internet op als ik iets niet snap of denk: hoe zit dat? Met slapen, bijvoorbeeld. Waarom is ze soms wakker als ze moet slapen en hoe ga ik daarmee om? Laat ik haar huilen of juist niet? De informatie op internet is trouwens vaak totaal verwarrend, want de ene zegt dat je je kind gerust kunt laten huilen en de ander dat huilen een misdaad tegen de mensheid is. Wij hebben gekozen voor een tussenweg waarbij we luisteren naar wat voor huilen het is. Is het aanstellerig huilen, dan trappen we er niet in. Horen we dat ze aan het doordraaien is, dan gaan we wel even naar haar toe.’ 

Hoe hebben Remona en jij de zorg verdeeld?‘Remona werkte eerst fulltime als fysiotherapeut en is teruggegaan naar drie dagen in de week. Vanaf haar vierde maand gaat Livia twee dagen per week naar de crèche en één dag per week zorg ik voor haar. Ik werk overdag vaak thuis, omdat ik meestal ’s avonds optreed. Op de dagen dat Remona thuis is, spring ik vaak even bij, want mijn bureau staat gewoon in de woonkamer. Maar ik vond het vanaf het begin belangrijk dat ik het ook één dag helemaal in m’n eentje zou doen. Niet dat Remona de deur niet uit kan omdat bepaalde dingen niet lukken. We hebben Livia d’r kamertje zo ingericht dat ik overal bij kan. Ze heeft bijvoorbeeld een aangepast, extra hoog bed, waar ik met mijn rolstoel onder kan rijden. Als ik de deurtjes openmaak, kan ik haar makkelijk in bed leggen, eruit halen en verschonen. In principe kan ik in huis alles met d’r doen, waarbij de rolstoel vaak fungeert als speeltoestel. Dan zit ze bij mij op schoot en gaan we rondjes rijden in de woonkamer of op m’n achterwielen. Of ik zet haar in mijn andere rolstoel en rol haar hard vooruit. Ze heeft een eigen achtbaan in huis met mij. Dat is leuk.’ 

Zijn er ook dingen die lastig zijn als papa in een rolstoel?‘Ik weet nog dat ik mijn zusjes toen ze 2 of 3 jaar waren regelmatig meenam naar de dierentuin of de speeltuin. Met Livia ga ik nog niet zo snel in mijn eentje op stap. Met een rolstoel in en uit de auto is al en een exercitie. Laat staan als je er ook nog een kinderwagen en een kindje bij hebt. Af en toe breng ik haar wel eens naar de crèche of ik haal haar op, maar dat is een heel gedoe. De auto intillen, in het stoeltje wurmen, de kinderwagen achterin leggen. Stel dat ik ergens met haar naartoe ga, dan loop ik ook nog het risico dat er nergens een plek is waar ik haar zou kunnen verschonen. Ik ben daarom meestal met haar in de omgeving van ons huis. Dat is niet zo erg, maar het kan wel héél leuk zijn om ergens met haar naartoe te gaan. Livia was pas negen maanden toen we al een familie-uitje hadden naar Disneyland Parijs. Als je ziet hoe leuk ze dat vindt! Bij alles met dans en muziek, ging ze helemaal uit haar dak. Ik had zelf weinig meer met pretparken, maar ik kon ervan genieten hoe zij ervan genoot.’

Bestel Ouders van Nu

Vanaf september toert Marc door Nederland met zijn nieuwe theaterprogramma.

Hoe groot is de kans dat je slachtoffer wordt van een aanslag?

Hoe groot is de kans dat je slachtoffer wordt van een terroristische aanslag?
Marc de Hond rekent het voor je uit…

Bekijk de hele voorstelling via www.marcdehond.nl/kijk

Komende week: extra try-outs in Amsterdam en Ede van Marc de Hond’s nieuwe voorstelling

Op 26 mei en 7 juni zijn er extra try-outs van Marc de Hond’s nieuwe theatervoorstelling. Ditmaal in het Torpedo Theater in Amsterdam en in Restaurant Buitenzorg in Ede (i.s.m. het SEC Theater). Reserveer nu uw kaarten!

Voorlees try-out nieuwe voorstelling
Datum Tijd Plaats Theater Tickets
Zat 26 Mei 2018 20:30 AMSTERDAM Torpedo Theater Reserveer
Don 7 Jun 2018 20:00 EDE Restaurant Buitenzorg Reserveer
Poster Voortschrijdend Inzicht

Theaterposter Voortschrijdend Inzicht

“Veel mensen dromen van verandering: stoppen met roken, afvallen, duurzamer leven, een nieuwe baan (die meer verdient) of een nieuwe partner (die meer verdient). Toch laten we ons vaak tegenhouden door kleine obstakels op de weg. Het leven van Marc de Hond is één grote aaneenschakeling van verandering: hij ging van internetondernemer tot 3FM-dj en van keeper bij voetbal tot rolstoelbasketballer bij Oranje.

In zijn nieuwe theatervoorstelling VOORTSCHRIJDEND INZICHT legt Marc uit hoe hij tegen wil en dank expert werd in omgaan met verandering. Hoe komt het dat de gemiddelde Nederlander er wel over fantaseert om het roer om te gooien, maar vervolgens toch jarenlang elke dag naar hetzelfde werk gaat, elke weekend over dezelfde baas klaagt en eens in de drie maanden seks heeft met dezelfde partner? Een absolute aanrader als u weleens piekert over klimaatverandering, cultuurverandering of geslachtsverandering.

VOORTSCHRIJDEND INZICHT is een inspirerend, inzichtelijk en optimistisch verhaal over omgaan met verandering voor iedereen die eindelijk eens de knop om wil zetten of de knoop door wil hakken.”
Fotografie: Bastiaan Van Musscher​ – Ontwerp: Satchmo Media​